Το Πρόγραμμα μας. Τι πιστεύουμε. Τι προτείνουμε.

Πρόταση Δημιουργίας
για την πόλη μας, τα παιδιά μας.  

Φίλες και φίλοι,

Όλοι μαζί, εμείς οι δημότες του Δήμου Λαρισαίων, καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις που δημιουργεί ο «Κλεισθένης». Με την ενεργό συμμετοχή και με τις επιλογές μας, καλούμαστε να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών ο Δήμος Λαρισαίων θα έχει ισχυρή διοίκηση. Μια διοίκηση με σχέδιο και όραμα, η οποία θα μπορεί να παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα για όλους.

Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, καλούμαστε να κάνουμε τις επιλογές που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας, μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τον καθένα μας.

Η Λάρισα πρώτα απ’ όλα  

Για μας, ο τόπος μας είναι πηγή ζωής, έμπνευσης και δημιουργίας. Είναι τα παιδικά μας χρόνια, τα όνειρά μας, οι αγωνίες μας, οι φιλοδοξίες μας, οι φίλοι μας, οι γείτονες μας. Είναι ο τόπος στον οποίο ζούμε, αγαπάμε, δημιουργούμε. Είναι η ιστορία, ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμά μας. Είναι οι άνθρωποι, οι γονείς μας, τα παιδιά μας. Για αυτό βάζουμε τη Λάρισα πρώτα και πάνω από όλα. Πάνω από κόμματα και διαχωριστικές γραμμές. Γιατί ο τόπος μας ενώνει.  

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει να παρουσιάσει πλεόνασμα μελετών και ανυπαρξία έργων

Εδώ και 4,5 χρόνια, η δημοτική αρχή αδυνατεί να δώσει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, που υποβαθμίζουν την καθημερινότητά μας. Το κυκλοφοριακό μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται. Η καθαριότητα και η ανακύκλωση παραμένουν ακόμα ζητούμενα. Οι αναπλάσεις, οι κοινωνικές υποδομές, η αποχέτευση, η προστασία της πόλης από τις ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Το ίδιο και οι γειτονιές της Λάρισας. Η εικόνα των αδέσποτων ζώων στο κέντρο και τις συνοικίες της πόλης είναι προσβλητική και απαράδεκτη. Η τουριστική ανάπτυξη είναι κατώτερη των δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Η πλούσια πολιτιστική και περιβαλλοντική μας κληρονομιά δεν αναδεικνύεται και πολύτιμα στοιχεία της, όπως ο Πηνειός και το Αρχαίο Θέατρο, παραμένουν αναξιοποίητα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου παραμένει υπό μελέτη, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι Δήμοι παρέχουν ήδη ένα μεγάλο εύρος ψηφιακών υπηρεσιών στους δημότες τους. Οι επιχειρήσεις και οι έμποροι της πόλης δεν μπορούν να υπολογίζουν στο Δήμο ως σύμμαχο και αρωγό στον καθημερινό τους αγώνα. Καμία συγκροτημένη προσπάθεια δεν έχει γίνει για την ανάδειξη της πρωτογενούς παραγωγής του τόπου. Κανένα σχέδιο δεν εφαρμόζεται, για στήριξη του αγρότη και του κτηνοτρόφου.   

Αυτή η εικόνα απραξίας και υστέρησης, σε όλους τους τομείς, δεν μας αξίζει. Η Λάρισα μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρος και όχι ουραγός. Να ηγείται και όχι να έπεται.

Οι ιδέες μας αλλάζουν τον Δήμο μας    

Σήμερα, τα περιθώρια ανοχής μας έχουν εξαντληθεί. Έχουμε χορτάσει από μελέτες και μεγάλα λόγια. Τώρα, είναι επιτέλους ώρα για λύσεις. Είναι ώρα για να πάμε μπροστά. Να δημιουργήσουμε την Λάρισα που θέλουμε, για εμάς και τα παιδιά μας.

Η Δημοτική Παράταξη «Λάρισα Μπροστά» απαρτίζεται από μια ομάδα ανθρώπων από όλες τις περιοχές του Δήμου Λαρισαίων. Μια ομάδα με πείρα, με γνώση και όρεξη για δουλειά. Πιστεύουμε στο σχέδιο, στα έργα και στην αποτελεσματικότητα. Με αυτά μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο το μέλλον του τόπου μας.

Ερχόμαστε για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε. Μας απασχολεί το σήμερα και το αύριο, όχι το χθες. Με το παρελθόν ασχολούνται όσοι δεν έχουν σχέδιο για το μέλλον.

Ξεκινάμε να δημιουργήσουμε τη Λάρισα που μας αξίζει. Μια Λάρισα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, έξυπνη, ανθρώπινη.

Σύγχρονος, οικονομικά βιώσιμος Δήμος

Στόχος μας είναι ένας υγιής οικονομικά Δήμος, χωρίς ελλείμματα και περιττές σπατάλες. Ένας Δήμος που θα λειτουργεί με αρχές χρηστής διοίκησης, θα αξιοποιεί νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί το αναγκαίο περίσσευμα για να γίνει έργο και να προσφερθούν νέες χρήσιμες υπηρεσίες για όλους τους Δημότες και σε όλο το Δήμο.  

Ο Δήμος Λαρισαίων, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, έχει να αντιμετωπίσει ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας.

 • Η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 60%
 • Συνεχίζεται η μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων στους Δήμους, χωρίς τους αναγκαίους πόρους.
 • Μειώνεται δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
 • Περιορίζονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την πραγματοποίηση σημαντικών έργων υποδομής.
 • Οι Δήμοι καλούνται να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες, με λιγότερο μόνιμο προσωπικό.

 

Ο Δήμος Λαρισαίων πρέπει να στηριχθεί οικονομικά στις δικές του, κυρίως, δυνάμεις.  Αυτό σημαίνει ότι οφείλει να περιορίζει κάθε εστία σπατάλης ή χαμηλής παραγωγικότητας, σε σχέση με το κόστος. Οφείλει να εφαρμόζει σύγχρονες επιτυχημένες πρακτικές και να οργανώσει τις δομές και το τρόπο λειτουργίας του, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Να υιοθετήσει σύγχρονες ηλεκτρονικές πλατφόρμες τόσο για την εσωτερική οργάνωση όσο και για την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση Δημοτών και Επιχειρήσεων. Να προχωρήσει στην μοντελοποίηση όλων των διαδικασιών για την αποφυγή λαθών και παραλείψεων κατά την εκτέλεση των εργασιών. Να διασφαλίσει πλήρη διαφάνεια τόσο ως προς την προσαρμογή στις τρέχουσες διαδικασίες, όσο και προς την εναρμόνιση με τους όρους δημοσιότητας, όπως αυτοί ορίζονται στη σχετική Νομοθεσία. Να διασφαλίσει την εύκολη και άμεση προσαρμογή του προσωπικού στο νέο μοντέλο λειτουργίας. Να προσαρμοστεί στα ενιαία Ευρωπαϊκά Πρότυπα Κωδικοποίησης. Να μειώσει το χρόνο υλοποίησης των διαδικασιών, τηρώντας τις χρονικές δεσμεύσεις και διορίες. Να μπορεί να διαχειρισθεί τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα (Διαύγεια, ΚΗΔΜΗΣ, ΕΣΗΔΗΣ, ΕΡΜΗΣ κ.λ.π.) και να παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες στο σπίτι.        

Το πρόγραμμα μας προβλέπει:  

Δήμος νοικοκυρεμένος

Ο Δήμος Λαρισαίων, πέρα από την υποχρέωση να καταρτίζει και να υλοποιεί ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς οφείλει να προβλέπει ετησίως, ένα μικρό πλεόνασμα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν έκτακτες ανάγκες. Το πλεόνασμα αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της μείωσης της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης και όχι αύξησης των τελών και των ανταποδοτικών πόρων.   

 • Προσαρμογή των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών στις πραγματικές δυνατότητες των δημοτών και των επιχειρήσεων.

 • Πρόβλεψη για γενναίες εκπτώσεις σε Δημοτικά και Ανταποδοτικά Τέλη και Τέλη  Ύδρευσης σε άπορους, πολίτες, σε δημότες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και ΑΜΕΑ.

 • Διεκδίκηση, μαζί με την ΚΕΔΕ, της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και της μεταφοράς των εσόδων από την ακίνητη περιουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να μειωθούν δραστικά οι συγκεκριμένοι φόροι και να χρηματοδοτηθούν νέα έργα και υπηρεσίες για τους δημότες.
 • Μέριμνα ώστε να γίνονται ηλεκτρονικά το σύνολο και όχι ένα μόνο μέρος  των διαγωνισμών για τις προμήθειες και τα έργα του Δήμου. Έτσι θα γίνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά, για τη διαφάνεια και τη δραστική μείωση της σπατάλης στο Δήμο. Είναι σημαντικό το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη δημιουργία, τη διαχείριση και τον έλεγχο των προμηθειών, πέρα από την διαρκή προσαρμογή στο θεσμικό πλαίσιο, να  επιτρέπει:
 • τον ενιαίο προγραμματισμό, διενέργεια και παρακολούθηση προμηθειών από όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα, με τις σχετικές ροές εργασίας,
 • την παρακολούθηση εγκρίσεων πιστώσεων, επιτροπών διενέργειας, προμηθευτών, δικαιολογητικών συμμετοχής, προσφορών, αξιολόγησης και κατακύρωσης,
 • την διενέργεια Online διαγωνισμών με αποστολή προσκλήσεων, ηλεκτρονική υποβολή προσφορών/ δικαιολογητικών και μηχανισμό υποστήριξης αξιολόγησης
 • την τήρηση αναλυτικού Μητρώου Υλικών με υποστήριξη κωδικοποίησης, για την παρακολούθηση των ορίων ανά δαπάνη,
 • σύστημα υποστήριξης της επιτροπής αξιολόγησης με ενσωμάτωση κριτηρίων και αυτοματοποίηση διαδικασίας,
 • σύστημα της διαχείρισης των συμβάσεων και δυνατότητα δημιουργίας και διαχείρισης παραγγελιών βάσει προσφορών.

Στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητα των υπηρεσιών του Δήμου, να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να μπορεί να υλοποιείται ο προγραμματισμός προμηθειών χωρίς καθυστερήσεις, με σημεία ελέγχου και χωρίς λάθη.    

 • Εξοικονόμηση δαπανών καθαριότητας. Ο Δήμος Λαρισαίων πρέπει να διαθέτει  ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία να επιτρέπει:
 • έλεγχο σε πραγματικό χρόνο του όγκου των απορριμμάτων στους κάδους, για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών συλλογής,
 • καταγραφή και ανάλυση δεδομένων, με στόχο την ανάπτυξη έξυπνων λύσεων για τη μείωση του χρόνου και του κόστους διαχείρισης.
 • ανασχεδιασμός δρομολογίων,  με σκοπό τη χάραξη βέλτιστων διαδρομών και τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών.  
 • παρακολούθηση κίνησης οχημάτων και εξαγωγή δεδομένων για τον υπολογισμό των αναγκών από το σύστημα,
 • ορισμός παραμετρικών στοιχείων για τον συνυπολογισμό παραγόντων όπως ο χρόνος, ο τόπος συγκομιδής κ.λπ.
 • στοχευμένες περιοδικές αναφορές και στατιστικά δεδομένα με αναλυτικές πληροφορίες εξοικονόμησης δαπανών.

Στόχος είναι να γίνει το Δημοτικό Σύστημα Αποκομιδής Απορριμμάτων αποτελεσματικότερο, στο κέντρο και στις γειτονιές, να περιορισθούν οι εστίες σπατάλης και κακοδιαχείρισης σε όφελος των Δημοτών και των εργαζόμενων στην Καθαριότητα.  

 • Εκπόνηση ώριμων μελετών, οι οποίες θα είναι έτοιμες για δημοπράτηση, ώστε να  μπορεί ο Δήμος να αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που παρέχονται μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
 • Ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.   
 • Εξοικονόμηση Πόρων από την Διαχείριση καυσίμων, δεξαμενών και οχημάτων. Ο Δήμος Λάρισας πρέπει να διαθέτει ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα  η οποία να επιτρέπει:
 • οριοθετημένη χρήση των οχημάτων και δεξαμενών του Δήμου, με ορθολογική οργάνωση και προγραμματισμό των δρομολογίων,
 • παρακολούθηση της κίνησης των οχημάτων, βάσει προγραμματισμένων εργασιών, με έλεγχο μέσης κατανάλωσης και παρακολούθηση, επίσης, του κόστους συντήρησης,
 • έλεγχο της χρήσης δεξαμενών πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης, με δυνατότητα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο, σε ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα,
 • ολοκληρωμένη διαχείριση δεξαμενών και καυσίμων με την αξιοποίηση έξυπνων αισθητήρων μέτρησης και ελέγχου,
 • αυτοματοποίηση λειτουργειών για ορθολογική αξιοποίηση πόρων και έγκαιρη πρόγνωση των απαιτούμενων ενεργειών,
 • αναλυτικές αναφορές χρήσης – κόστους και σύστημα αυτόματων υπενθυμίσεων των απαιτούμενων ενεργειών.

 

Στόχος είναι ο περιορισμός της σπατάλης με τη χρήση υποδομών μέτρησης, αξιολόγησης και ευέλικτης προσαρμογής στις πραγματικές ανάγκες του Δήμου.     

 • Ολοκληρωμένη μελέτη για τη μείωση του κόστους ενέργειας σε όλα τα Δημοτικά Κτίρια, Σχολεία, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Πάρκα και Δημοτικό Φωτισμό. Στόχος είναι να μειώσουμε το κόστος ενέργειας τουλάχιστον κατά 40% για την λειτουργεία του Δήμου.  

 

Δήμος Αποτελεσματικός

 • Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων, για την παροχή ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών δημοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η θεσμοθέτηση της ψηφιακής υπογραφής και η διασύνδεση των Δήμων με τον Ερμής επιτρέπει πλέον των 99% των υπηρεσιών του Δήμου προς τους Δημότες και τις Επιχειρήσεις να μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά.  (πχ. πιστοποιητικά, δικαιολογητικά, βεβαιώσεις, αδειοδοτήσεις, πληρωμές κ.α.). Οι Δημότες και Επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις και ο Δήμος να τους στέλνει ηλεκτρονικά το αρχείο με το πιστοποιητικό, τη βεβαίωση, την άδεια κ.ο.κ. ηλεκτρονικά.

Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά σε ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακής αναδιοργάνωσης όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπει την:

 • Ηλεκτρονική Διαχείριση και Έλεγχο Ροής Εσωτερικών Διαδικασιών.
     • Απλός σχεδιασμός και αυτοματοποίηση βάση προτύπων, όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών, των παραγόμενων εγγράφων και των ηλεκτρονικών φορμών,
     • Υλοποίηση και παρακολούθησης εξέλιξης (βήμα – βήμα) κάθε μοντελοποιημένης εργασίας, με δυνατότητα βελτιστοποίησης ροής σε πραγματικό χρόνο,
     • Εφαρμογή σχεδίων ελέγχου για τον εντοπισμό παραλήψεων και σφαλμάτων και αυτοματοποιημένα εργαλεία αναφοράς για την προσαρμογή στα πρότυπα ποιότητας,   
    • Ηλεκτρονική Διαχείριση Πρωτοκόλλου.
     • Διαχείριση διαφορετικών πρωτοκόλλων σε ένα κεντρικό σύστημα με παραμετρική κατηγοριοποίηση, αυτοματοποιημένη αρίθμηση και συσχετίσεις εγγραφών.
     • Ενσωμάτωση Οργανογράμματος φορέα με ιεράρχηση δικαιωμάτων των διαβαθμισμένων εγγράφων και εσωτερικό μηχανισμό χρεώσεων – κοινοποιήσεων.
     • Επισύναψη πολλαπλών αρχείων, διαφορετικών τύπων και δυνατότητα διασύνδεσης με σαρωτές εγγράφων για άμεση εισαγωγή
     • Δυνατότητα διασύνδεσης με λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εισαγωγή και γρήγορη πρωτοκόλληση των emails.
     • Ευέλικτη αναζήτηση  εγγραφών πρωτοκόλλου, με φίλτρα και δυναμικές ετικέτες προσδιορισμού.
     • Πλήθος αναφορών και εκτυπώσεων, όπως αποδείξεις παραλαβής, ιστορικού διεκπεραίωσης, λίστα εκκρεμοτήτων, κ.λ.π.       
    • Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης εγγράφων, για την αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δήμου. Ο Δήμος Λαρισαίων πρέπει να διαθέτει ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία να επιτρέπει:
     • ταξινόμηση, προβολή και διαχείριση ηλεκτρονικών αρχείων διαφορετικών format (όπως αρχείων κειμένου, λογιστικών φύλλων, φωτογραφίας, VIDEO, PDF, CAD, κ.λ.π.),
     • διασφάλιση της ακρίβειας των πληροφοριών με τη χρήση διαδραστικών προτύπων, που εξασφαλίζουν σημαντική μείωση του απαιτούμενου χρόνου στην παραγωγή νέων εγγράφων.
     • μηχανισμός διαχείρισης εκδόσεων εγγράφων με τήρηση ιστορικότητας / τροποποιήσεων και υποστήριξη λειτουργίας check in – check out.
     • ευέλικτη διαχείριση χρηστών, βάση οργανογράμματος και υποστήριξη ροών ανάθεσης και εγκρίσεων,
     • εύκολη προσαρμογή δεδομένων και ευέλικτη ταξινόμηση περιεχομένου  σε κατηγορίες, και υποομάδες εργασίας.
     • Αναζήτηση εγγράφων βάση πεδίων χαρακτηρισμού, δεδομένων και λέξεων που εμπεριέχονται στα κείμενα.

Στόχος όλων των απαιτούμενων ενεργειών είναι η μοντελοποίηση όλων των εργασιών ώστε ο κάθε εργαζόμενος του Δήμου να μπορεί να χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Δήμου εύκολα και χωρίς λάθη, να εξοικονομηθούν πόροι και ώρες εργασίας, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να υπάρχουν σημεία ελέγχου και απόλυτη διαφάνεια και να γνωρίζει η Διοίκηση και ο Δημότης ότι κάθε αίτημα θα απαντηθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου.

Για τους πολίτες που δεν θα διαθέτουν ηλεκτρονική πρόσβαση ο Δήμος μεριμνά είτε για την ταχυδρομική ικανοποίηση των αιτημάτων του Δημότη είτε για δημιουργία Κέντρων Καθημερινότητας στα Διαμερίσματα της Πόλης ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις τους,   

 • Διαχείριση Αιτημάτων Καθημερινότητας. Ο Δήμος Λαρισαίων φροντίζει μέσω ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας να μπορεί:
 • να καταγράφει εύκολα και γρήγορα, μέσω διαδικτύου, τηλεφωνικού κέντρου, ή με ένα κλικ από το κινητό τηλέφωνο αιτήματα επίλυσης προβλημάτων καθημερινότητας από τους Δημότες,
 • να υπάρχει γεωγραφική απεικόνιση στίγματος στο χάρτη για εύκολο και γρήγορο εντοπισμό του σημείου συμβάντος,
 • να υπάρχει αυτοματοποιημένη διαχείριση για την εσωτερική δρομολόγηση και το έλεγχο υλοποίησης των αιτημάτων,
 • να μπορεί να είναι διαρκώς ενήμερη Διοίκηση και Δημότης για το επίπεδο εξυπηρέτησης και τους χρόνους διεκπεραίωσης των αιτημάτων,   
 • να μπορεί να εξάγονται χρήσιμα στατιστικά και να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και την αύξηση της παραγωγικότητας του Δήμου.    
 • Ηλεκτρονική Κάρτα Δημότη, με στόχο να χρησιμοποιείται σε κάθε επαφή του δημότη με το Δήμο και τις δημοτικές υπηρεσίες, για την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, αλλά και για δράσεις προώθησης της τοπικής αγοράς και συμμετοχής των δημοτών στις κοινωνικές αθλητικές και πολιτιστικές παροχές του Δήμου Λαρισαίων. Ο Δήμος θα μπορεί να συνάπτει ειδικές συμφωνίες με μικρούς και μεγάλους προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών (εμπορικά καταστήματα, σούπερ μαρκετ, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία κ.α.) εξασφαλίζοντας σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές για τους Δημότες.   
 • Διαρκής αξιολόγηση του νέου οργανογράμματος του Δήμου και κατάρτιση συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων ανά υπηρεσία. Στόχος είναι να υπάρχει μετρήσιμο αποτέλεσμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημότη.  
 • Λειτουργία ΚΕΠ και ανταποκριτή του ΟΓΑ σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.
 • Λειτουργία ΚΕΠ Υγείας σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα.      
 • Δημιουργία Κέντρων Καθημερινότητας Δημότη, όπου οι δημότες θα μπορούν να πραγματοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις Τράπεζες και το Δημόσιο καθώς και να υποβάλλουν  ηλεκτρονικά αιτήσεις προς το Δήμο.
 • Ηλεκτρονικό αρχείο ιδιοκτησιών της τεχνικής υπηρεσίας.
 • Απεικόνιση χωροταξικών και πολεοδομικών δεδομένων Δήμου Λάρισας.    
 • Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης Δημοτικών Συμβουλίων και Αποφάσεων. Η νέα πλατφόρμα του Δήμου (όπως Δήμος Λάρνακα και σύντομα ο Δήμος Χανίων) θα περιλαμβάνει:
 • Ολοκληρωμένη διαχείριση Δημοτικών Συμβουλίων με εισαγωγή θεμάτων, αποστολή προσκλήσεων, τήρηση παρουσιολογίου, εισηγήσεις θεμάτων, ψηφοφορίες, αποφάσεις κ.λ.π.
 • Έγκαιρη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων για θέματα που εισάγονται προς ψήφιση, με την παροχή θεματικών βιβλιοθηκών και ιστορικού σχετικών θεμάτων.
 • Υποσύστημα δυναμικής παρακολούθησης της υλοποίησης κάθε απόφασης, με την υποστήριξη παραμετρικών ροών εργασίας και χρονοδιαγραμμάτων.  
 • Ενιαία Διαχείριση Δημοτικών Κοινωνικών Καταστημάτων.
 • Ενιαία πλατφόρμα για διαχείριση διαφορετικών κοινωνικών καταστημάτων (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, ΚΕΠ  Υγείας) σε ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα.
 • Αυτοματοποίηση BARCODING / RF. Ευκολία και ταχύτητα στην άμεση καταγραφή και διακίνηση των προϊόντων με παράλληλη επιτάχυνση διαδικασιών ελέγχου και απογραφής.
 • Ολοκληρωμένη διαχείριση αποθήκης. Εισαγωγή και έλεγχος διακίνησης προϊόντων και αποθεμάτων σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα διαχείρισης κωδικών ομαδοποίησης.
 • Μητρώο δικαιούχων. Δυνατότητα δημιουργίας ή διασύνδεσης με εξωτερικό μητρώο δικαιούχων και υποστήριξη ομαδοποιημένων ειδικών κατηγοριών.
 • Απλή και γρήγορη εγκατάσταση. Λειτουργία σε όλους τους φυλλομετρητές διαδικτύου χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης ειδικού εξοπλισμού.    
 • Κάρτες δικαιούχων. Αυτοματοποίηση συναλλαγών με τη χρήση καρτών barcode για τη γρήγορη ηλεκτρονική αντιστοίχιση των δικαιούχων.  

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα στην άμεση καταγραφή και διακίνηση των προϊόντων. Πλήρης διαφάνεια και έλεγχος. Και κυρίως καλύτερη εξυπηρέτηση των Δημοτών που έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας.

 • Ψηφιακός Οδηγός Υπηρεσιών και Εκδηλώσεων, διαθέσιμος ως εφαρμογή στα κινητά των δημοτών. Πλήρης και άμεση ενημέρωση των δημοτών, για το σύνολο των δημοτικών παροχών στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, της ψυχαγωγίας και της κοινωνικής προσφοράς.  
 • Ψηφιακός Οδηγός Τουριστικής Προβολής, ο οποίος θα αναδεικνύει το περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του Δήμου, παρέχοντας παράλληλα  θεματικά κατηγοριοποιημένη πληροφόρηση για όλες τις τουριστικές υποδομές. Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός τσέπης για την υποστήριξη της τουριστικής υποδομής και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
 • Ανάδειξη σημείων ενδιαφέροντος.
 • Διαδρομές & Μονοπάτια
 • Οπτικοακουστικές περιηγήσεις
 • Διαδραστικός χάρτης.
 • Ημερολόγιο εκδηλώσεων με δυναμική ενημέρωση για όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες.
 • Πολυγλωσική υποστήριξη.  
 • Ψηφιακή Περιήγηση Μουσείων και Χώρων Πολιτισμού. Ψηφιακός ξεναγός, ο οποίος θα επιτρέπει:
 • την παρουσίαση των εκθεμάτων με ακουστική ξενάγηση και πλούσιο πολυμεσικό περιεχόμενο, βάσει επιλεγμένων διαδρομών.
 • κατηγοριοποίηση και ταξινόμηση, για εύκολη ηχητική αναζήτηση και προτάσεις γρήγορης περιήγησης σύμφωνα με το διαθέσιμο χρόνο του επισκέπτη.
 • απομακρυσμένη πλοήγηση μέσω internet και συσκευών mobile, με εκτενή παρουσίαση εκθεμάτων και πολυμεσικό περιεχόμενο τριών διαστάσεων.
 • παροχή δυνατότητας για online κρατήσεις εισιτηρίων και ενσωμάτωση συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών.  
 • Δωρεάν ασύρματο δίκτυο σε πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, σχολεία, σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και οικισμούς.
 • Επάρκεια τηλεπικοινωνιακών υποδομών διασύνδεσης των δημοτικών υπηρεσιών και κτιρίων ώστε να είναι εφικτή η παροχή υπηρεσιών Smart City.
 • Ηλεκτρονική παρακολούθηση ικανοποίησης αιτημάτων μέσω διαδικασίας  Track and Trace.

Δήμος σε διαρκή διαβούλευση με τον Πολίτη

 • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Διοίκησης του Δήμου θα επιτρέψει την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με προτεραιότητα στην  e- διαβούλευση. Για όλες τις μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις του Δήμου, ο Δημότης θα μπορεί να λέει ηλεκτρονικά την γνώμη του και να καταθέτει τις προτάσεις του.  
 • Καθιέρωση Ημέρας του Δημότη κατά την οποία κάθε πολίτης θα μπορεί να καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεις ή ενστάσεις και διαμαρτυρίες, ενώ θα δημιουργήσουμε και αντίστοιχη διαδικτυακή πύλη
 • Ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία και γνωμοδοτεί σε σημαντικά θέματα του Δήμου.
 • Ετήσιος Δημόσιος Απολογισμός, μέσω του οποίου η δημοτική αρχή θα δίνει λογαριασμό στους πολίτες για το έργο της και τα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης.  

Εκπαίδευση και ασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο

 • Μόνιμος μηχανισμός εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου, με έμφαση στην χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
 • Ιδιαίτερη φροντίδα για την ασφάλεια και την υγιεινή όλων των εργαζομένων στο Δήμο.

 

Δήμος με σχέδιο για αποτελεσματική προστασία του πολίτη

 • Πιστοποίηση όλων των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.
 • Εργασίες για την προσαρμογή και την πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας.
 • Έλεγχος στατικής επάρκειας όλων των σχολείων, των παιδικών σταθμών και των δημοτικών κτιρίων.
 • 24ώρη φύλαξη όλων των Δημοτικών Κτιρίων, των Σχολείων και των Δημόσιων Πάρκων.     
 • Εγκατάσταση έξυπνων φωτεινών σηματοδοτών στο οδικό δίκτυο.  Οι οποίοι με ειδικούς αισθητήρες μπορούν να προσαρμόζονται στις πραγματικές κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης.  
 • Μέριμνα για τη συμμετοχή του Δήμου στο παγκόσμιο Δίκτυο Υγιών Πόλεων,  με εφαρμογή των οδηγιών και πρακτικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Δήμος θα αποκτήσει με το τρόπο αυτό την απαραίτητη τεχνογνωσία για να δημιουργήσει ΚΕΠ Υγείας, να προσφέρει πρωτοποριακές υπηρεσίες σε θέματα πρόληψης, να δημιουργήσει το Προφίλ Υγείας της Πόλης κ.α.
 • Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας, νέων τεχνολογικών μέσων και τεχνογνωσίας. Δημιουργία σύγχρονου συστήματος πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων, με λεπτομερή σχεδιασμό, σαφείς ρόλους και διαρκή εκπαίδευση προσωπικού και δημοτών.  
 • Έλεγχος Ποιότητας και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.
     • έλεγχος των επιπέδων ρύπανσης σε πραγματικό χρόνο,
     • απεικόνιση όλων των σημείων μέτρησης σε χάρτη και αναλυτικές πληροφορίες,
     • έγκαιρος εντοπισμός ενδεχομένων πηγών μόλυνσης, για την αντιμετώπιση παραβατικών συμβάντων που επηρεάζουν την ποιότητα
     • εντοπισμός προβλημάτων του δικτύου διανομής και αποχέτευσης, για την άμεση επισκευή και τη μείωση του κόστους συντήρησης.
   • Σύστημα Πυροπροστασίας Δασικών Εκτάσεων σε όλες τις περιφερειακές δασικές εκτάσεις και τα Άλση του Δήμου.
     • Άμεση και αξιόπιστη αναγνώριση πυρκαγιάς, με ανάπτυξη κατανεμημένου δικτύου στερεοσκοπικών πολυφασματικών καμερών.
     • Άμεση εικόνα των σημείων alert σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα επίβλεψης και καταγραφή χώρου εποπτείας σε 24ωρη βάση.
     • Συνδρομή στη διαδικασία κατάσβεσης, με διαρκή και έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
   • Ψηφιακό Δίκτυο Πολιτών για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια. Μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στο Δήμο με τη δημιουργία κέντρου ελέγχου να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στους Δημότες για την αντιμετώπιση έκτακτών αναγκών με το πάτημα ενός κλικ σε εφαρμογή του κινητού του (π.χ. Δήμος Αγρινίου).
     • Δημιουργία δικτύου για την αποστολή/λήψη alarms έκτακτης ανάγκης.
     • Ειδοποιήσεις κινδύνου με ένα κλικ, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών υγείας, κλοπής, βίας, αλλά και  για τον εντοπισμό ανηλίκων ή υπερηλίκων με βεβαρημένο ιστορικό.
     • Άμεση ενημέρωση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση συμβάντων από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, πλημύρες, κατολισθήσεις, εγκλωβισμούς κ.λ.π).    

 

Άμεση προτεραιότητα η βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας στο Δήμο

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Λάρισα επιδεινώνεται διαρκώς, με δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινότητα κατοίκων, επαγγελματιών κι επισκεπτών. Η διαρκώς αυξανόμενη κίνηση και η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ώρες αιχμής, η σπατάλη πολύτιμου χρόνου στις μετακινήσεις, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας, καθώς και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των μετακινούμενων, είναι οι σημαντικότερες από αυτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι:

 • η Ελλάδα είναι πρώτη σε ατυχήματα στην Ε.Ε. – 15
 • οι τέσσερις πρώτες πιο μολυσμένες πόλεις στην Ευρώπη σε αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι ελληνικές: 1. Θεσσαλονίκη, 2. Αθήνα, 3. Λάρισα, 4. Πάτρα

Το πρόβλημα επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Λαρισαίων, για μια σειρά από λόγους:

 • Έλλειψη μακροχρόνιου προγραμματισμού (Χωροταξικού – Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού/Προγραμματισμού) που να λαμβάνει υπόψη, όχι μόνον τα σημερινά δεδομένα, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες.
 • Έλλειψη αποτελεσματικού μοντέλου διαχείρισης των κυκλοφοριακών ζητημάτων (ανεξέλεγκτη παράνομη στάθμευση, έλλειψη συστηματικής αστυνόμευσης, ελλιπής σήμανση, λανθασμένη διάταξη οδικού δικτύου, διαμόρφωση κόμβων, απουσία εναλλακτικών μορφών μετακίνησης εντός του αστικού ιστού , κ.α.)
 • Αδυναμία της σημερινής δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες και να εξασφαλίσει νέες θέσεις στάθμευσης.
 • Έλλειψη σχεδίου για την αναμόρφωση της Αστικής Συγκοινωνίας.
 • Ελλιπής και καθυστερημένη εφαρμογή της υπάρχουσας κυκλοφοριακής μελέτης. Πρώτα  ξεκίνησαν τα έργα που μειώνουν τις θέσεις στάθμευσης, στη συνέχεια σχεδιάζεται το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και στο τέλος μοιράζονται υποσχέσεις, ότι ΘΑ δημιουργηθούν νέοι χώροι στάθμευσης, χωρίς τεκμηρίωση για το που και το πότε.
 • Έλλειψη συστήματος αξιολόγησης των εφαρμοζόμενων μέτρων, ώστε να μπορούν άμεσα να προωθούνται διορθωτικές κινήσεις, αλλά και να συσσωρεύεται χρήσιμη εμπειρία και να μην επαναλαμβάνονται λάθη.  
 • Έλλειψη σωστής ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης.   Καμία προσπάθεια δεν πρόκειται να αποδώσει, αν δεν συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες.
 • Για την αντιμετώπιση της έλλειψης κονδυλίων δεν αξιοποιούνται όσο θα έπρεπε οι δυνατότητες ιδιωτικής χρηματοδότησης (π.χ. αυτοχρηματοδότηση σταθμών αυτοκινήτων και χρησιμοποίηση των εσόδων από ελεγχόμενη στάθμευση, Συνεργασία Δημόσιου/Ιδιωτικού Τομέα – ΣΔΙΤ).

Η σημερινή δημοτική αρχή, δεν έδωσε λύσεις  

Η σημερινή δημοτική αρχή απέτυχε να διαχειριστεί τα ζητήματα που αφορούν την κυκλοφορία. Χάθηκαν 4,5 χρόνια σε ατέρμονες συζητήσεις, που μεγέθυναν τα προβλήματα. Αποδείχθηκε ότι η δημοτική αρχή δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γι’ αυτό και δεν παρουσίασε έγκαιρα τον προγραμματισμό της. Κι όταν τελικά αποφάσισε να κινηθεί, το έκανε όχι απλά με καθυστέρηση, αλλά και χωρίς σχέδιο.

Σήμερα οι πολίτες του Δήμου Λαρισαίων υφίστανται μια απίστευτη ταλαιπωρία. Εκτελούνται οδικά έργα λίγους μήνες πριν τις εκλογές, για να επιδείξει μια κινητικότητα η Δημοτική Αρχή, χωρίς την ίδια στιγμή να αντιμετωπίζονται άλλα προβλήματα που δημιουργούνται, όπως η επιδείνωση των συνθηκών κυκλοφορίας και κίνησης και η απώλεια υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης.

Η ανεπάρκεια και ο ερασιτεχνισμός της σημερινής διοίκησης Καλογιάννη δεν έχει προηγούμενο.     

Η δική μας ρεαλιστική πρόταση.

Ο Δήμος Λαρισαίων δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της αστικής μετακίνησης, κυκλοφορίας και στάθμευσης.

Σε όλες τις πόλεις του κόσμου, το αστικό κυκλοφοριακό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με μια σειρά μακροχρόνιων και βραχυχρόνιων μέτρων, ανάλογα με το μέγεθος της πόλης, την οργάνωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και φορέων, καθώς και των δυνατοτήτων δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Στη χώρα μας  υπάρχουν οι προϋποθέσεις ορθής , άμεσης και μακροχρόνιας αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος.  

Συγκεκριμένα:

 • Υπάρχει ένα αναγνωρισμένο, εξαιρετικό δυναμικό τεχνικών επιστημόνων, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο Δημόσιο, το οποίο δεν αξιοποιείται σήμερα επαρκώς.
 • Υπάρχει η κατάλληλη νομοθεσία και προδιαγραφές που συνεχώς βελτιώνονται (ΚΟΚ, Νομοθεσία Στάθμευσης, Προδιαγραφές Οδοποιίας/Κυκλοφορίας/Στάθμευσης κλπ.) που  όμως, αρκετές φορές, δεν εφαρμόζονται σωστά, ή δεν εφαρμόζονται καθόλου.
 • Οι Δήμοι πλέον έχουν δυνατότητα πρόσληψης του απαιτούμενου ειδικευμένου προσωπικού για τη Δημοτική τους Αστυνομία, η οποία έχει τώρα αυξημένες αρμοδιότητες αστυνόμευσης.
 • Η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Δήμου με υφιστάμενους συγκοινωνιακούς φορείς, που ήδη παρέχουν μεταφορικό έργο, μπορεί να δώσει δυνατότητα για την υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου αστικών μετακινήσεων, χωρίς τη χρήση Ι.Χ..
 • Η ύπαρξη ενός μακροχρόνιου και συνεχώς επικαιροποιούμενου Χωροταξικού – Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού, ως πλαίσιο για όλες τις επιμέρους μελέτες, αποτελεί την προϋπόθεση για την ορθή αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος σε βάθος χρόνου
 • Η έλλειψη επικαιροποιημένου Χωροταξικού – Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού δεν μπορεί φυσικά να αναβάλει τη μελέτη και υλοποίηση βραχυχρόνιων εφαρμογών και ιδιαίτερα εκείνων που μπορεί να γίνουν άμεσα και με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος.

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος

Ο Δήμος Λαρισαίων χρειάζεται μια ικανή και αποτελεσματική διοίκηση, που θα μπορέσει να σχεδιάσει έγκαιρα και να εφαρμόσει άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της σημερινής απαράδεκτης κυκλοφοριακής κατάστασης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στάθμευση.

Το πρόγραμμά μας προβλέπει:

 • Δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης
 • Επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης στα δύο δημοτικά πάρκινγκ του κέντρου, με δεδομένο ότι  η πληρότητα τους  κυμαίνεται στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας κάτω από το 50%.  Στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης είναι να δοθούν δωρεάν οι αδιάθετες θέσεις στάθμευσης στους εργαζόμενους και εμπόρους του κέντρου.
 • Δημιουργία χώρων στάθμευσης σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις, τόσο στο κέντρο όσο και περιμετρικά του κέντρου. Οι επισκέπτες θα σταθμεύουν τα οχήματα τους και θα συνεχίζουν τη μετακίνησή τους είτε πεζοί, είτε με ποδήλατο(πρόβλεψη χώρων ενοικίασης– διάθεσης  ποδηλάτων), είτε με μετεπιβίβαση σε δημόσια συγκοινωνία.
 • Ειδικοί χώροι για στάθμευση δίκυκλων και ποδηλάτων.
 • Δημιουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, δωρεάν για τους μόνιμους κατοίκους.
 • Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με δωρεάν στάθμευση για τους μόνιμους κατοίκους και ΑΜΕΑ  και με αντίτιμο για τους επισκέπτες. Ενημέρωση των οδηγών μέσω εφαρμογής στα κινητά για τις κενές θέσεις στάθμευσης, ώστε να μη χάνουν άσκοπα χρόνο στην οδήγηση και επιβαρύνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση.   
 • Συστηματική αστυνόμευση και πλήρης εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης ιδιαίτερα στις κρίσιμες θέσεις (σηματοδοτούμενοι κόμβοι, στάσεις λεωφορείων, κλπ.).
 • Ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με προσλήψεις, διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση.
 • Συμπλήρωση/διόρθωση της σήμανσης, ιδιαίτερα της πληροφοριακής.
 • Έξυπνη Στάθμευση. Εμφάνιση θέσεων στάθμευσης για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες σε πραγματικό χρόνο με ένα κλικ στο κινητό. Χρήση τεχνολογίας για τον προσδιορισμό της θέσης και την αυτοματοποίηση του συστήματος πληρωμών μέσω κινητού για τον επισκέπτη.  Στόχος η εξοικονόμηση χρόνου στην εύρεση θέσεων στάθμευσης με παράλληλη αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας οχημάτων στους δρόμους της πόλης. Καθώς και η ενίσχυση στην προτίμηση δημοτών και επισκεπτών στα εμπορικά σημεία της πόλης τονώνοντας την εμπορική δραστηριότητα σε ζώνες ενδιαφέροντος.
 • Έξυπνοι Σηματοδότες οι οποίοι με ειδικούς αισθητήρες θα μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με τις κυκλοφοριακές ανάγκες.

 

 

 • Αναδιοργάνωση της Αστικής Συγκοινωνίας
 • Είναι προφανές ότι για να αρχίσει να επανακτά η Αστική Συγκοινωνία την πελατεία της, ώστε να μειωθεί η χρήση των αυτοκινήτων Ι.Χ., απαιτείται σοβαρή μελέτη. Για να επιλυθεί το κρίσιμο πρόβλημα του κυκλοφοριακού και για να ενισχύσουμε την κουλτούρα μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα συνεργαστούμε, ως Δήμος, με το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας, που είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Ο Δήμος, με προγραμματική σύμβαση, μειώνει την τιμή του εισιτηρίου, ως και 50%, για τους δημότες, στο Αστικό ΚΤΕΛ, για μεγαλύτερη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας. Περισσότερα δρομολόγια και γρήγορες διελεύσεις, χωρίς εμπόδια, από την περιφέρεια προς το κέντρο, πρέπει να είναι ο στόχος.
 • Οδικά έργα, Ποδηλατοδρόμοι και Δρόμοι Ήπιας Κυκλοφορίας.
  • Τα οδικά έργα, οι πεζοδρομήσεις, η κατασκευή ποδηλατοδρόμων σε επιλεγμένες διαδρομές, οι χώροι στάθμευσης ποδηλάτων για μετεπιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι τοπικές βελτιώσεις κύριων κόμβων και η προσαρμογή της σηματοδότησης σε όλες τις παραπάνω αλλαγές, είναι απαραίτητες επιλογές, αλλά θα πρέπει να ακολουθούν και όχι να προηγούνται των παραπάνω προτεινόμενων μέτρων. Διότι διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι να επιδεινώνεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας και όχι να βελτιώνεται.  
 • Διαρκής Διαβούλευση
  • Κανένα έργο, καμία κυκλοφοριακή παρέμβαση, καμία αλλαγή στο μοντέλο μετακινήσεων δεν είναι αποτελεσματική, αν δεν έχει προηγηθεί επαρκής χρονικά διαβούλευση κι επικοινωνία με την τοπική κοινωνία. Η αποδοχή των προτεινόμενων μέτρων και πολιτικών από τους συμπολίτες μας, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία. Και καμία λύση δεν θα δοθεί μακροπρόθεσμα, αν οι πολίτες δεν βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο της πολιτικής κυκλοφορίας του Δήμου.

Η Λάρισα χρειάζεται δημοτική αρχή με σχέδιο και σοβαρές προτεραιότητες, για να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Και όχι μια δημοτική αρχή που ανακαλύπτει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο τέλος της θητείας της, θέτοντας μάλιστα λάθος προτεραιότητες. Εμείς μπορούμε, έχουμε και το σχέδιο και τις σωστές προτεραιότητες. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.    

 

Καθαριότητα Παντού: Στο Κέντρο και στις Γειτονιές

Η Λάρισα πρέπει και οφείλει να είναι καθαρή πόλη και στο κέντρο και στις γειτονιές και οι δημότες πρέπει να αναδειχθούν πρωταθλητές στην Ανακύκλωση.  Αυτή είναι η προτεραιότητα της Δημοτικής Παράταξης «Λάρισα Μπροστά».

Η ευρωπαϊκή διαχείριση στερεών αποβλήτων δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη, ακολουθούμενη από την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και άλλες μορφές ανάκτησης (π.χ. ενέργειας), με την ασφαλή διάθεση (ταφή) να αποτελεί λύση ανάγκης.    

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τα εξής:

 

 • Ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων τουλάχιστον στο 70% έως το 2030
 • Αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας σε 80% έως το 2030, με ενδιάμεσους στόχους 60% έως το 2020 και 70% έως το 2025, συμπεριλαμβανομένων στόχων για συγκεκριμένα υλικά.
 • Απαγόρευση υγειονομικής ταφής ανακυκλώσιμων πλαστικών, μετάλλων, γυαλιού, χαρτιού και χαρτονιού και των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων έως το 2025, ενώ παράλληλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσπαθήσουν να εξαλείψουν σχεδόν ολοκληρωτικά την υγειονομική ταφή μέχρι το 2030.

Ο Δήμος Λαρισαίων πρέπει και οφείλει να ενσωματώσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στα τοπικά σχέδια ανάπτυξης και να αναδείξει τους δημότες του σε πρωταθλητές στην ανακύκλωση. Οφείλει πρώτα από όλα να δώσει έμφαση:

 • στην ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση π.χ. διαχωρισμός στη πηγή των οικιακών απορριμμάτων.
 • στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας στις τοπικές αγορές και επιχειρήσεις, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που συνδέεται με την κυκλική οικονομία και στη διαμόρφωση τοπικών κύκλων για όσα υλικά είναι αυτό εφικτό, π.χ. χρήση επαναχρησιμοποιημένης τσάντας αντί πλαστικής σακούλας.
 • στη διαμόρφωση πολιτικών δημοσίων προμηθειών που συνδέονται άμεσα με την κυκλική οικονομία, με ενσωμάτωση της πολιτικής αυτής και στις προμήθειες του Δήμου, π.χ. χρήση φυσικού αερίου αντί πετρελαίου θέρμανσης.

Εφαρμόζουμε τις  αρχές της κυκλικής οικονομίας

Το πρόγραμμά μας προβλέπει:   

  • Σταδιακή εφαρμογή τεσσάρων ρευμάτων συλλογής απορριμμάτων με μπλε, πράσινο, κίτρινο και καφέ κάδο.
  • Διαλογή στη πηγή και ενίσχυση οικιακής κομποστοποίησης.
  • Συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις για χωριστή διαλογή οργανικών υπολειμμάτων.  
  • Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανακύκλωσης Συσκευασιών, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία στο δημότη να ανακυκλώνει εύκολα χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί.
  • Προγράμματα συστηματικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των δημοτών, για τα οφέλη της ανακύκλωσης.
  • Σύσταση ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
  • Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, σε κεντρικά σημεία της πόλης.
  • Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης μεταλλικών και πλαστικών συσκευασιών, εντός σχολικών συγκροτημάτων.  
  • Κινητό Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, σε επιλεγμένα σχολικά συγκροτήματα
  • Ειδικές δράσεις για συλλογή χαρτιού/χαρτονιού από εμπορικά καταστήματα, με χρήση press containers.  
 • Πρόγραμμα Ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών, λαμπτήρων, μπαταριών και εγκαταλειμμένων οχημάτων.
 • Δημιουργία «Δικτύου Πράσινων Καταστημάτων» πιστοποιημένου από το Δήμο Λαρισαίων, με ειδική σήμανση και αναγνώριση για όσες επιχειρήσεις ή καταστήματα ενταχθούν στην συγκεκριμένη δράση.
 • Δραστηριότητες πρόληψης και διαλογής στην πηγή, μέσω των οποίων επιδιώκεται η εκτροπή του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων (δίκτυο κάδων για την προ-διαλογή οργανικών και ανακυκλώσιμων υλικών σε διακριτά ρεύματα, ξεχωριστή συλλογή των αποβλήτων κήπου, δίκτυο πράσινων σημείων).
 • Ενίσχυση της ξεχωριστής συλλογής ογκωδών απορριμμάτων και προώθηση τους στα αντίστοιχα διακριτά ρεύματα διαχείρισης.  
 • Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και παρακίνησης των πολιτών για συμμετοχή.
 • Δημιουργία δικτύου Πράσινων Σημείων στο Δήμο.
 • Αναδιοργάνωση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου χωριστής συλλογής πρασίνου.  
 • Δραστηριότητες κομποστοποίησης – διαλογής – διαχωρισμού – επεξεργασίας σε επίπεδο Δήμου ή ομάδας Δήμων.  
 • Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής, με έμφαση στους μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων (χώρους μαζικής εστίασης, μονάδες catering, ξενοδοχεία, στρατόπεδα, νοσοκομεία, λαχαναγορές, λαϊκές αγορές κ.λ.π.).
 • Αξιοποίηση και εκμετάλλευση της βιομάζας, από τα υλικά ανακύκλωσης.
 • Μονάδα συνδιαχείρισης των οργανικών αποβλήτων με τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα.
 • Δημιουργία Μονάδας παραγωγής Βιοαερίου στον ΧΥΤΑ της Λάρισας  με την αξιοποίηση των αποβλήτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε προσιτή τιμή για τους δημότες.  
 • Συστηματική συντήρηση, καθαρισμός και αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων.
 • Σύνταξη Κανονισμού Καθαριότητας, έπειτα από διαβούλευση με δημότες και επιχειρήσεις, στον οποίο θα ορίζονται οι υποχρεώσεις του Δήμου, των κατοίκων και των επιχειρήσεων.
 • Αυστηρή τήρηση του κανονισμού Καθαριότητας για όσους ρυπαίνουν.
 • Έλεγχος και αυστηρή επιτήρηση διαχείρισης και διακίνησης επικίνδυνων και μολυσματικών αποβλήτων, νοσοκομείων, κλινικών, εργαστηρίων κ.λ.π.
 • Μελέτη για τη χωροθέτηση και ανακατανομή των κάδων απορριμμάτων βάσει της συχνότητας πλήρωσης
 • Σταδιακή αντικατάσταση όλων των κάδων απορριμμάτων.
 • Τοποθέτηση ρομποτικών κάδων, που είναι εξαιρετικά καλαίσθητοι, καταλαμβάνουν ελάχιστη έκταση, έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα.  
 • Τοποθέτηση επιδαπέδιων καλαθιών για μικροαπορρίμματα
 • Τοποθέτηση σε πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμια, ειδικών κάδων για τις ακαθαρσίες ζώων, οι οποίοι θα είναι εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα γάντια και σακούλες.  
 • Τοποθέτηση νέων υπόγειων κάδων στα εμπορικά σημεία της πόλης.
 • Καθαρισμός και πλύσιμο κάδων .
 • Τακτικοί ψεκασμοί ανά 20 μέρες από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο δίπλα στον Πηνειό, σε φρεάτια και σιντριβάνια.
 • Απεντομώσεις και απολυμάνσεις δημοτικών κτιρίων και φρεατίων.
 • Διανομή πολυχρηστικών τσαντών στους Δημότες
 • Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης καυσίμων και οχημάτων
 • Online μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο του όγκου απορριμμάτων στους κάδους, για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών συλλογής.  
 • Ολοκληρωμένη μελέτη για το στόλο των οχημάτων και το κόστος συντήρησης και αποκομιδής.
 • Ειδικά σεμινάρια για τους δημότες για το σωστό τρόπο ανακύκλωσης και την ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων (μείωση – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση – επεξεργασία πριν τη ταφή – ασφαλή διάθεση).
 • Κίνητρα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων ή επιβράβευσης της ανακύκλωσης.
 • Βελτίωση του εξοπλισμού και εκσυγχρονισμός των οχημάτων καθαριότητας, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών ρύπων και θορύβου.

 

Παιδεία: Τα καλύτερα Δημόσια Σχολεία είναι εδώ

Αρχή του προγράμματός μας αποτελεί η βελτίωση της εκπαίδευσης. Τα δημόσια σχολεία της Λάρισας πρέπει να λειτουργούν ως πρότυπες δημόσιες σχολικές μονάδες, οι οποίες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ιδιωτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής.  Η ποιότητα θα είναι αποτέλεσμα της διαρκούς προσπάθειας των υπηρεσιών του Δήμου, να ανταποκρίνονται και να ικανοποιούν άμεσα όλα τα αιτήματα που αφορούν τις ανάγκες των σχολείων μας, σε διαρκή συνεργασία με τις Διευθύνσεις τους αλλά και τους Συλλόγους Γονέων.

Το πρόγραμμά μας προβλέπει:

 • Ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης και εξοπλισμού όλων  των σχολείων με computer, laptops και διαδραστικούς πίνακες.
 • Υλοποίηση των απαραίτητων βιοκλιματικών παρεμβάσεων στο σύνολο των σχολικών κτιρίων.
 • Αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για κατασκευή σύγχρονων σχολικών μονάδων.
 • Δωρεάν Κάρτα Ασφάλισης για το σύνολο των μαθητών στα δημόσια σχολεία
 • Εξωραϊσμός των σχολικών προαυλίων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας και ορθής λειτουργίας (ειδικό δάπεδο, ασφαλή αθλητικά όργανα, φύτευση και ενίσχυση πράσινου).
 • Έναρξη του προγράμματος «Πράσινη Στέγη στο Σχολείο».
 • Μέριμνα για τη βελτίωση της περίφραξης των σχολικών κτιρίων για καλύτερο έλεγχο της πρόσβασης σε αυτά.
 • Δημιουργία των «Οικολογικών Σχολείων» και εφαρμογή του ομώνυμου διεθνούς προγράμματος ECO-SCHOOLS, με ενθάρρυνση και κινητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε δράσεις σχετικές με το περιβάλλον
 • Στήριξη της συμμετοχής μαθητών σε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς.
 • Τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη-alarm έξω από κάθε σχολείο του Δήμου.
 • Μελέτες πυρασφάλειας σε όλες τις σχολικές μονάδες.
 • Έλεγχος στατικής επάρκειας σε όλα τα σχολικά κτίρια.  
 • Βράβευση κάθε χρόνο όλων των αποφοίτων των σχολείων του Δήμου, που πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.   
 • Επιχορήγηση μαθητών που προέρχονται από άπορες οικογένειες για ενισχυτική διδασκαλία, είτε σε φροντιστήρια της επιλογής τους, είτε σε Κοινωνικό Φροντιστήριο.  
 • Πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών, ηλικίας 8-16 ετών, σε παιδικές κατασκηνώσεις.
 • Φροντίδα για την ασφάλεια, τη υγιεινή και καλή διατροφή των μαθητών στα κυλικεία των σχολείων.
 • Δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών camp τους καλοκαιρινούς μήνες, για τη δημιουργική απασχόληση των μαθητών.
 • Δωρεάν τμήματα προετοιμασίας των μαθητών για την εισαγωγή τους σε ΤΕΦΑΑ και Στρατιωτικές Σχολές.
 • Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής και οφθαλμολογικής φροντίδας στα Δημόσια Σχολεία του Δήμου.
 • Ενημερωτικές δράσεις σε συνεργασία με οργανωμένες δομές για την ενημέρωση των μαθητών και γονέων σε θέματα όπως: επαγγελματικός προσανατολισμός, bullying, ναρκωτικά, σωστή οδήγηση, πρόληψη εξαρτήσεων, βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος κ.α.
 • Διεκδίκηση και υποστήριξη προγραμμάτων κατάρτισης σε τέχνες και επαγγέλματα συναφή με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την κατασκευή, το χονδρεμπόριο και την μεταποίηση, που αποτελούν είτε παραδοσιακούς κλάδους της περιοχής, είτε κλάδους οι οποίοι πρέπει να είναι ανεπτυγμένοι σε ένα αστικό κέντρο.   
 • Υποστήριξη της μετεξέλιξης του ΤΕΙ Λάρισας σε Πανεπιστήμιο, κατά τρόπο που να είναι επωφελής και για τα δύο ιδρύματα.  

 

Κοντά στην εργαζόμενη οικογένεια

Ο Δήμος Λαρισαίων θα στηρίζει τους εργαζόμενους γονείς, παρέχοντας υπεύθυνη φύλαξη και φροντίδα υψηλού επιπέδου σε νήπια και βρέφη. Κανένα παιδί και κανένα βρέφος δεν θα μένει έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το πρόγραμμά μας προβλέπει:

 • Ολοκληρωμένο σχεδιασμό για λειτουργία σε κάθε γειτονιά Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.  
 • Ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των παιδικών σταθμών, εκσυγχρονισμός  τους εξοπλισμού τους και πιστοποίηση της λειτουργίας τους.
 • Δωρεάν Κάρτα Ασφάλισης για την σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.  
 • Πρόγραμμα για τη συμμετοχή παιδιών προσχολικής ηλικίας σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, με παράλληλη συμμετοχή των γονέων τους.  
 • Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.  
 • Θερινά προγράμματα απασχόλησης παιδιών.
 • Θερινά κινηματογραφικά και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους.
 • Εργαστήρια Συμβουλευτικής, μέσω των οποίων οι γονείς θα βρίσκουν εξειδικευμένη υποστήριξη, ώστε να βελτιώσουν τις σχέσεις τους σε προσωπικό, οικογενειακό  αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο.
 • Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης το Καλοκαίρι. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (25 Ιουνίου έως και 5 Σεπτεμβρίου) ηλικίας από 6 εως 12 χρονών.  
 • Ενημέρωση γονέων, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, κατά τις ώρες λειτουργίας των παιδικών σταθμών.
 • Συνεργασία με τη Δομή Ψυχικής Υγείας, για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών, με στόχο την ένταξη και προσαρμογή στο σχολικό πλαίσιο.
 • Διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας σε όλους τους παιδικούς σταθμούς, για την προστασία παιδιών και εκπαιδευτικών σε περίπτωση σεισμού.
 • Προσαρμογή του διαιτολογίου των παιδικών σταθμών, με εισαγωγή φρέσκων και υγιεινών πρώτων υλών και αποφυγή τυποποιημένων τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι.
 • Προσθήκη δερματολογικής και ψυχιατρικής εξέτασης για το βιβλιάριο υγείας του προσωπικού των παιδικών σταθμών.
 • Διαρκής επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού των Παιδικών Σταθμών.
 • Οργάνωση, σε συνεργασία με όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σεμιναρίων για σωστή ενημέρωση των γονιών και κηδεμόνων, από παιδιάτρους,  παιδοψυχολόγους, διατροφολόγους, ειδικούς στην πρόληψη ατυχημάτων και την παροχή πρώτων βοηθειών.
 • Δημιουργία Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου για την παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας σε παιδιά προσχολικής και σχολικής υγείας με προβλήματα λόγου, μάθησης ή σχολικής ένταξης, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη στις οικογένειες τους.   

 

Υπηρεσίες Υγείας για τους συμπολίτες μας

Ο Δήμος Λαρισαίων πρέπει να πρωτοπορήσει  στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναπτύσσοντας παράλληλα σημαντικές δράσεις στους τομείς της ενημέρωσης και πρόληψης. Επιλογή μας είναι να γίνει ο Δήμος μας μέλος και project city του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και τις πρακτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Το πρόγραμμα μας προβλέπει:

  • Ενίσχυση των Δημοτικών Πολυϊατρείων, με περισσότερες ειδικότητες, προληπτική ιατρική και δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου επισκέψεων. Συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας. Το οποίο μπορεί πέρα από την δικτύωση να παρέχει στο Δήμο την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη Δημιουργία ΚΕΠ Υγείας, δημιουργία Προφίλ Υγείας για τη Πόλη, Συμβουλευτικό Κέντρο για την Άνοια κ.λ.π.  
  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για το σύνολο του πληθυσμού με έμφαση: εξετάσεις μαστού,  διαβήτη, ηπατίτιδα Β, HIV/AIDS κ.α.
  • Ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος.

 

 • Πραγματοποίηση 4 εθελοντικών αιμοδοσιών ετησίως.
 • μαστού ετησίως.
 • Ίδρυση Κέντρου Εθελοντών δοτών μυελού των οστών σε συνεργασία με το «Όραμα Ελπίδας».  
 • Πιλοτικό Πρόγραμμα Tele – Care για την βοήθεια ηλικιωμένων στο σπίτι.
 • Καινοτόμα προγράμματα για τη ορθή χρήση των αντιβιοτικών.  
 • Προώθηση, σε συνεργασία με Ιατρική Σχολή της εφαρμογής του προγράμματος LIM CARE, ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Νοητικής και Σωματικής Ενδυνάμωσης.  
 • Προγράμματα για την προστασία των ευπαθών ομάδων και τη πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
 • Συνεργασία με Ελληνική Εταιρεία Σκολίωσης προκειμένου να διοργανώνεται προληπτικός έλεγχος σκολίωσης, κύφωσης  και πελματογράφησης στα παιδιά.
 • Παρακολούθηση των πιλοτικών προγραμμάτων Τηλεϊατρικής και της εφαρμογής των βέλτιστων πρακτικών στο Δήμο.  

 

Κοντά σε αυτούς που μας μεγάλωσαν

Ο Δήμος Λαρισαίων στηρίζει τους πολίτες τρίτης ηλικίας, επενδύοντας σε υπηρεσίες φροντίδας, αλλά και σε δράσεις που τους επιτρέπουν να παραμένουν δραστήρια και ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμά μας προβλέπει:

  • Μετατροπή όλων των ΚΑΠΗ σε Λέσχης Φιλίας και Δημιουργικής Ωριμότητας.
  • Δημιουργία Λέσχης Φιλίας και Δημιουργικής Ωριμότητας στις περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς.  
  • Υλοποίηση προγραμμάτων ήπιας σωματικής άσκησης και οργανωμένης ψυχαγωγίας, ομιλίες επετειακές, ενημερωτικές ψυχαγωγικές. Πρόγραμμα εκμάθησης Η/Υ στους ηλικιωμένους.
  • Πρόσθετη ιατρική μέριμνα: συστηματική μέτρηση αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και χοληστερίνης και κατά περιόδους προληπτικές εξετάσεις.  
  • Πριμοδότηση επισκέψεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
  • Οικονομική ενίσχυση για ημερήσιες εκδρομές, πολυήμερες εκδρομές και  θαλάσσια μπάνια.
  • Λειτουργία καινοτόμου προγράμματος συντονισμένων συναντήσεων ομάδων. Οι συναντήσεις εστιάζουν στη δημιουργική απασχόληση, τη νοητική ενδυνάμωση, τη ψυχοκοινωνική στήριξη, την εμψύχωση της καθημερινότητας, αλλά και στην ελεύθερη συζήτηση και έκφραση.
  • Βοήθεια στο Σπίτι. Ενίσχυση του προγράμματος με  Δίκτυο Άμεσης Τηλε-ειδοποίησης, το οποίο αξιοποιεί τεχνολογίες εντοπισμού θέσης και επιτρέπει στον ασθενή, με το πάτημα ενός κουμπιού κινδύνου (alert), να ειδοποιεί για επείγουσα ανάγκη.
  • Δημιουργία Κέντρου Πρόνοιας και Συμβουλευτικής για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού. Στόχος η καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους και η έμπρακτη βοήθεια των μοναχικών ατόμων

 

 • Ίδρυση και λειτουργία συμβουλευτικού σταθμού για την άνοια, τις διαταραχές μνήμης και τη νόσο Alzheimer με ίδιους πόρους του Δήμου και σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Αθηνών.
 • Επιλεγμένα προγράμματα επιμόρφωσης: Δωρεάν εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, δημιουργική γραφή στην πράξη κ.α.  

 

 • Ενθάρρυνση της συμμετοχής εθελοντών του Δήμου στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ΚΑΠΗ για ανταλλαγή εμπειριών και ενδυνάμωση της έννοιας της «γειτονιάς».

 

Πόλη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης

Ο Δήμος Λαρισαίων οφείλει να διατηρεί υψηλό το επίπεδο των κοινωνικών δομών του και να στηρίζει αποτελεσματικά κάθε συμπολίτη μας που χρειάζεται βοήθεια.

Το πρόγραμμά μας προβλέπει:    

 • Οικονομική ενίσχυση σε απόρους.   
 • Στήριξη και ενίσχυση θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φροντιστήριο και το κοινωνικό φαρμακείο. Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας  για την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση των προσφερόμενων αγαθών, καθώς και την κινητοποίηση για ενεργό συμμετοχή από επιχειρήσεις.
 • Κοινωνικό Συσσίτιο σε συνεργασία με την Εκκλησία.  
 • Διανομή τροφίμων και ρούχων ανά δεκαπενθήμερο σε άπορους συμπολίτες.   
 • Μέριμνα για συμπολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ώστε να  ενταχθούν στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ – Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής
 • Δραστική μείωση των δημοτικών τελών για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, πολυτέκνους, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, οικονομικά ασθενείς οικογένειες.
 • Διοργάνωση Χριστουγεννιάτικου Γεύματος Αγάπης: στο οποίο ο Δήμαρχος  καθώς και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, θα συναντούν συμπολίτες μας, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να γιορτάσουν στο σπίτι τους.  Στη διάρκεια της εκδήλωσης και με την βοήθεια χορηγών, θα προσφέρονται «Πακέτα Αγάπης» με προϊόντα και δώρα για όλα τα παιδιά.
 • Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές μελών απόρων οικογενειών.
 • Οργάνωση bazaar για την συλλογή και παράδοση ρουχισμού και παιχνιδιών σε άπορες οικογένειες και παιδιά.
 • Στήριξη του ανθρωπιστικού έργου της εκκλησίας και διοργάνωση με φορείς του Δήμου εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση τροφίμων, ρουχισμού και παιχνιδιών.  
 • Πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις.
 • Πρόσβαση σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες για άπορες οικογένειες.  
 • Αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη άπορων οικογενειών, ώστε να επανασυνδεθούν με εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.  
 • Προώθηση πολιτικών διά βίου μάθησης με κύριους στόχους την καταπολέμηση του τεχνολογικού αναλφαβητισμού και τη μείωση του ψηφιακού χάσματος, λόγω ηλικίας, αναπηρίας ή οικονομικής αδυναμίας

 

Στηρίζουμε τις Πολύτεκνες και Τρίτεκνες Οικογένειες

 • Μείωση δημοτικών και ανταποδοτικών τελών και τιμολογίου νερού.
 • Ετήσια οικονομική ενίσχυση από το Δήμο

Πρόληψη για άτομα με ειδικές ανάγκες

 • Πρόγραμμα διαμόρφωσης προσβάσεων (ράμπες) στα πεζοδρόμια της πόλης.
 • Έργα διαμόρφωσης προσβάσεων για ΑΜΕΑ σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τις δημοτικές υπηρεσίες
 • Δημιουργία νέων δομών στήριξης ΑΜΕΑ.
 • Ενίσχυση του δημοτικού προγράμματος μεταφοράς ΑΜΕΑ στην πόλη.  

Εθελοντισμός

 • Ενίσχυση και προβολή του εθελοντισμού, δίνοντας λόγο και ρόλο και στέγη στις εθελοντικές οργανώσεις

Λάρισα: Πράσινη Πόλη

Ο Δήμος Λαρισαίων οφείλει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο τομέα της συντήρησης και της ανάπτυξης των χώρων πρασίνου. Το πράσινο θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο συστατικό της πόλης και της γειτονιάς.

Το πρόγραμμά μας προβλέπει:

  • Αύξηση των ζωνών πρασίνου σε όλους τους μεγάλους χώρους που διεκδικεί ο Δήμος. Π.χ. Στρατόπεδο Μπουγά.
  • Αναβάθμιση όλων των υποδομών και του εξοπλισμού για την προστασία του πρασίνου.   
  • Εμπλουτισμός και ανανέωση του αστικού πρασίνου (φυτεύσεις δένδρων και φυτών). Αισθητικό Άλσος, Πάρκο Χρωμάτων, Αλκαζάρ.  
  • Αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων  κοινόχρηστων χώρων, με ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου και φύτευση
  • Δημιουργία Οικολογικού Πάρκου, όπου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα παρουσιάζουν τα εκπαιδευτικά και ενημερωτικά τους προγράμματα σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων.    
  • Προγράμματα αναδάσωσης με συμμετοχή εθελοντών, προσκόπων, μαθητών.
  • Πρόγραμμα κλάδευσης σε δένδρα σε άλση, νησίδες, πεζοδρόμια
  • Πρόγραμμα αποψίλωσης  κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
  • Γραπτή ενημέρωση του Δήμου στους ιδιοκτήτες οικοπέδων, που οφείλουν να κάνουν αποψίλωση.  

 

 • Σειρά δράσεων και εκδηλώσεων από την Επιτροπή Εθελοντισμού του Δήμου για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

Ασφαλής Πόλη

Η ασφάλεια και η προστασία της ζωής και της περιουσίας του Δημότη απαιτεί διαρκή μέριμνα και σχέδιο από τη δημοτική αρχή  έστω κι αν η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Κράτος.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:

 • Διεκδίκηση για την εφαρμογή του αστυνομικού της γειτονιάς.
 • 24 ωρη φύλαξη όλων των Δημοτικών κτιρίων και των Σχολείων του Δήμου.  
 • Πενταψήφιος Αριθμός Τηλεφώνου για τη Δημοτική Αστυνομία με λειτουργία κεντρικού επιχειρησιακού κέντρου.
 • Ενίσχυση του φωτισμού σε κάθε γειτονιά.
 • Τοποθέτηση  φωτεινού σηματοδότη-alarm έξω από κάθε σχολείο και παιδικό σταθμό του Δήμου.
 • Ψηφιακό Δίκτυο Πολιτών για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια. Μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στο Δήμο με τη δημιουργία κέντρου ελέγχου να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στους Δημότες για την αντιμετώπιση έκτακτών αναγκών με το πάτημα ενός κλικ σε εφαρμογή του κινητού του (π.χ. Δήμος Αγρινίου).
  • Δημιουργία δικτύου για την αποστολή/λήψη alarms έκτακτης ανάγκης.
  • Ειδοποιήσεις κινδύνου με ένα κλικ, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών υγείας, κλοπής, βίας, αλλά και  για τον εντοπισμό ανηλίκων ή υπερηλίκων με βεβαρημένο ιστορικό.
  • Άμεση ενημέρωση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση συμβάντων από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, πλημύρες, κατολισθήσεις, εγκλωβισμούς κ.λ.π).    
 • Σύστημα Πυροπροστασίας Δασικών Εκτάσεων. Άμεση και αξιόπιστη αναγνώριση πυρκαγιάς με ανάπτυξη κατανεμημένου δικτύου στερεοσκοπικών πολυφασματικών καμερών. Άμεση εικόνα των σημείων alert σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα επίβλεψης και καταγραφή χώρου εποπτείας σε 24ωρη βάση. Συνδρομή στη διαδικασία κατάσβεσης με διαρκή και έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

 

Αδέσποτα: κανένα ζώο αβοήθητο – κανένα ζώο στο δρόμο

Τα ζώα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ο σεβασμός και η φροντίδα τους είναι δείγμα πολιτισμού.

Το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει:

 • Ψηφιοποίηση μητρώου αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.
 • Παροχή ανταποδοτικών κινήτρων σε δημότες που τηρούν ορθές πρακτικές (στείρωση, τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης).
 • Σύμπραξη με τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία για οργάνωση δικτύου φιλοξενιών σε περιπτώσεις αδέσποτων ζώων του Δήμου που προωθούνται προς υιοθεσία.
 • Εφαρμογή προγράμματος επιδοτούμενων στειρώσεων σε δεσποζόμενα θηλυκά ζώα των δημοτών που ανήκουν σε χαμηλά εισοδήματα.
 • Δημιουργία και υλοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας για την υπεύθυνη κηδεμονία κατοικίδιων, τα αδέσποτα ζώα και τα δικαιώματα τους.
 • Κατασκευή σύγχρονων καταφυγίων ζώων σε δημοτικές εκτάσεις του Δήμου
 • Προγραμματική Συμφωνία με ζωοφιλικές οργανώσεις για την περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, κλινικό και εργαστηριακό έλεγχος υγείας, εμβολιασμός, υιοθεσία αδέσποτων ζώων.  
 • Τα ζώα που θα περισυλλέγονται, θα φιλοξενούνται και θα φροντίζονται στα ειδικά καταφύγια, αλλά και σπίτια εθελοντών, έως ότου βρεθεί η ανάδοχη οικογένεια.
 • Καθιέρωση ημέρας επίσκεψης των κατοίκων στα καταφύγια ζώων που ενδιαφέρονται για την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων της πόλης.

 

Ενεργειακή Αναβάθμιση – Φθηνότερη Ενέργεια για όλους

Ο Δήμος Λαρισαίων αποκτά ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη φθηνότερη ενέργεια για όλους.

Το πρόγραμμά μας προβλέπει:  

 • Σύνδεση όλων των Δημοτικών κτιρίων με το φυσικό αέριο.
 • Τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων LED στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους. Στόχος του έργου είναι ο καλύτερος φωτισμός και παράλληλα η εξοικονόμηση ενέργειας.  
 • Μελέτη και εφαρμογή για την ενεργειακή αναβάθμιση, αυτοτέλεια και χρήση συστημάτων ΑΠΕ στα δημοτικά κτίρια, με σκοπό την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους.
 • Διερεύνηση για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στόχος να γίνει ο Δήμος Λάρισας παραγωγός ενέργειας, ώστε να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του σχετικού κόστους.    
 • Δράσεις εφαρμογής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινων δωμάτων για συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
 • Εφαρμογή γεωθερμικού συστήματος στο Δημοτικό Κολυμβητήριο.
 • Μονάδα συνδιαχείρισης των οργανικών αποβλήτων με τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα.
 • Δημιουργία Μονάδας παραγωγής Βιοαερίου στον ΧΥΤΑ της Λάρισας  με την αξιοποίηση των αποβλήτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε προσιτή τιμή για τους δημότες.  

 

Ο πολιτισμός κομμάτι της καθημερινότητάς μας

Ο Δήμος Λαρισαίων οφείλει να επενδύει στον πολιτισμό, ως αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας της πόλης, το οποίο προσθέτει ποιότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων και επιλογές στη δημιουργική έκφραση. Η επένδυση στον πολιτισμό αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Λάρισας στον Τουρισμό Πόλεων. Οι πολίτες, με την ενεργό συμμετοχή τους, δημιούργησαν πολιτιστικούς θεσμούς με σημαντική προσφορά και πρωτότυπο πολιτιστικό έργο, όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο Λάρισας,, το Δημοτικό Ωδείο, η Δημοτική Πινακοθήκη, η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου κ.α.

Το πρόγραμμα προβλέπει:  

  • Θέσπιση του Συμβουλίου Πολιτισμού της Λάρισας, το οποίο θα συνεργάζεται με τους φορείς και τις πολιτιστικές δυνάμεις της πόλης, για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της πολιτιστικής πολιτικής στο Δήμο.
  • Ανάπτυξη ενός μακροχρόνιου συνολικού σχεδίου για πολιτιστική πολιτική, με στοχευμένες δράσεις για την παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία, με προώθηση κάθε μορφής τέχνης με έμφαση στο θέατρο, κινηματογράφο, μουσική, εικαστικά, χορό.  
  • Αξιοποίηση του ντόπιου καλλιτεχνικού και πνευματικού δυναμικού, με προτάσεις για κάθε είδος τέχνης.  
  • Αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου, ως σημείου αναφοράς για την πόλη μας, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Εκπόνηση ειδικού προγράμματος πολιτιστικών δράσεων με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, αρχαιολόγων, καλλιτεχνών, έτσι ώστε οι δράσεις που θα ενταχθούν να σέβονται τη σπουδαιότητα του μνημείου και να αναδεικνύουν την αξία του για τη πόλη της Λάρισας. Βασικός στόχος η καθιέρωση Πανελληνίου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου κάθε καλοκαίρι.   
  • Αναβάθμιση του ρόλου του Θεσσαλικού Θεάτρου και αξιοποίηση της φήμης του με διεύρυνση των δράσεων του. Αξιοποίηση του μεγάλου αρχειακού υλικού (θεατρικά κοστούμια, ηχογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις, έντυπο υλικό κ.α.) για τη δημιουργία Θεατρικού Μουσείου.
  • Στήριξη της Δημοτικής Σχολής Χορού, η οποία συγκαταλέγεται στις καλύτερες δημοτικές σχολές χορού, ώστε να αποκτήσει εξωστρέφεια και μεγαλύτερη προβολή. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τη διοργάνωση Πανελληνίων Αγώνων Χορού για Παιδιά.
  • Αποπεράτωση και αξιοποίηση του Θεάτρου ΟΥΗΛ.
  • Αναβάθμιση των δράσεων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
  • Αναβάθμιση και στήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης για τη διάδοση των εικαστικών τεχνών, τη λειτουργία ελευθέρων εργαστηρίων εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών,  εικαστικής βιβλιοθήκης, την αξιοποίηση του αμφιθεάτρου, τη συνεργασία, αξιοποίηση και προβολή των ντόπιων καλλιτεχνικών δυνάμεων.  
  • Ενίσχυση του Φεστιβάλ Χορωδιών και εμπλουτισμός του με αντίστοιχο Φεστιβάλ παιδικών χορωδιών.
  • Ποιοτική αναβάθμιση της Γιορτής του Πηνειού, που αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική διοργάνωση, αλλά επιβάλλεται να υποστεί ριζικές αλλαγές.
  • Ενίσχυση της παρουσίας του Δήμου σε ευρωπαϊκά δίκτυα πολιτιστικών δράσεων και ενθάρρυνση της ουσιαστικής συμμετοχής και υποστήριξης τοπικών πολιτιστικών φορέων για ένταξη σε ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.   
  • Στήριξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με αγορά νέων τίτλων και έναρξη διαδικασιών για σταδιακή μετατροπή της σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη.
  • Λέσχες Πολιτισμού σε όλες τις συνοικίες του Δήμου.   
  • Νέες πολιτιστικές δράσεις με εικαστικά εργαστήρια, μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής, εργαστήρι καλλιτεχνικής φωτογραφίας, εργαστήρι κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος, πλεκτικής και ραπτικής.  
  • Διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων (διαλέξεις, ομιλίες, σεμινάρια, θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, παιδικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις)
  • Ενίσχυση της επιχορήγησης των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης, με διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια.
  • Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Λάρισας.
  • Δημιουργία στην πόλη μία μόνιμης παιδικής σκηνής, ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν ποιοτικό θέατρο.  
  • Ίδρυση και λειτουργία στο «Μύλο» θεατρικής βιβλιοθήκης.
  • Θεατρικές συναντήσεις (φιλοξενία επιτυχημένων παραστάσεων στην πόλη μας).
  • Αφιερώματα σε ποιητές – συνθέτες – δημιουργούς.

 

 • Αξιοποίηση, ανάδειξη και προβολή της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής.
 • Ανακαίνιση και μετατροπή του Κηποθέατρου σε σύγχρονο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων.

 

 • Μελέτη για την οργάνωση Φεστιβάλ της γης, για τη διεθνή προβολή των προϊόντων της περιοχής μας.

 

Αθλητισμός για όλους

Όραμα μας είναι να καταστήσουμε την Λάρισα «Πόλη – Αθλητικό Πρότυπο» σε όλη την Ελλάδα. Γνωρίζοντας τα μοναδικά πλεονεκτήματα και οφέλη του αθλητισμού, το πρόγραμμα της παράταξης  «ΛΑΡΙΣΑ ΜΠΡΟΣΤΑ», τοποθετεί τον αθλητισμό στο επίκεντρο της πολιτικής της.

▫ Στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού.

 • Στην  συντήρηση και σωστή διαχείριση των αθλητικών υποδομών της πόλης, καθώς και στην δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Στόχος μας είναι η κάθε συνοικία, η κάθε γειτονιά να αποκτήσει το δικό της αθλητικό κέντρο. Δημιουργούμε μικρούς πυρήνες στις συνοικίες μετατρέποντας κοινόχρηστους χώρους, όπου είναι εφικτό, σε μικρά κέντρα αθλητισμού προκειμένου να αθλούνται τα παιδιά της γειτονιάς. Αξιοποιούμε τους αθλητικούς χώρους των σχολικών μονάδων για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού.
 • Συγκρότηση  άτυπης επιτροπής αθλητισμού, η οποία θα αποτελείται από διακεκριμένους πολίτες, εκπροσώπους του αθλητισμού και των αθλητικών σωματείων και υπηρεσιακούς παράγοντες.
 • Εκπόνηση και εφαρμογή πλαισίου λειτουργίας των δημοτικών αθλητικών χώρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή, σωστή και ασφαλής χρήση των εγκαταστάσεων τόσο από τους αθλητικούς συλλόγους όσο και από τους πολίτες μεμονωμένα.
 • Ενίσχυση της υπηρεσίας αθλητικών χώρων σε προσωπικό και μηχανήματα, προκειμένου να διασφαλίζει την σωστή συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων και διοργανώσεων που αναπτύσσουν τον μαζικό αθλητισμό (αθλητισμός και γυναίκα, αθλητισμός και Τρίτη ηλικία, αθλητισμός σε ειδικές ομάδες, εργασιακός αθλητισμός, ανάπτυξη ακαδημιών, κλπ.). Ειδικότερα, οι ακαδημίες του Δήμου θα αφορούν στις προσωματειακές ηλικίες (προνήπια, νήπια και 1η δημοτικού). Ενισχύουμε το πλαίσιο λειτουργίας των γυμναστών που υλοποιούν τα προγράμματα.
 • Διοργάνωση μεγάλων και μικρών αθλητικών εκδηλώσεων (αθλητικός τουρισμός) και στις τέσσερις εποχές του χρόνου.
 • Διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων επιστημονικού ενδιαφέροντος (πχ. διαιτητών, προπονητών, κλπ).
 • Στήριξη αθλητικών σωματείων και αθλητικών δράσεων σχολείων,  
 • Δημιουργούμε το μουσείο της ΑΕΛ . Η ΑΕΛ, η ομάδα μας, είναι έννοια ταυτόσημη με την πόλη μας. Είναι η ομάδα που κάνει περήφανη την πόλη και τους Λαρισαίους. Αναδεικνύουμε την πλούσια ιστορία της, δημιουργώντας το μουσείο της ΑΕΛ και γενικότερα το μουσείο του αθλητισμού της πόλης μας.
 • Τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων άθλησης ενηλίκων σε πάρκα του Δήμου.
 • Ενίσχυση της οικονομικής επιχορήγησης για τα αθλητικά σωματεία του Δήμου και δίκαιη κατανομή, με βάση την κατάθεση ετήσιου προγράμματος δράσης κάθε συλλόγου
 • Οργάνωση και σύνδεση σχολείων και αθλητικών σωματείων, στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού
 • Αξιοποίηση διαφημιστικών χώρων προβολής σε όλες τις αθλητικές υποδομές και χρήση των εσόδων αποκλειστικά για την ενίσχυση των συλλόγων και για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Συντήρηση και επισκευή της περίφραξης των ανοιχτών χώρων άθλησης, με προδιαγραφές ασφαλείας για τους αθλούμενους και τους επισκέπτες.
 • Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για όλους τους αγωνιστικούς χώρους (απινιδωτές, ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός κ.α.).
 • Δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών.

 

Για τις αθλητικές υποδομές συγκεκριμένα, προτείνονται τα ακόλουθα:

 • Κατασκευή συνθετικού τάπητα σε τρία γήπεδα ποδοσφαίρου στα μεγάλα δημοτικά αθλητικά κέντρα (Μητσιμπόνα, Νεάπολη, Βιολογικό ή Νέα Πολιτεία), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα των σωματείων, σχετικά με την έλλειψη χώρων προπόνησης.
 • Τοποθέτηση παρκέ σε τέσσερα κλειστά σχολικά γυμναστήρια (12ο Γυμνάσιο, 10ο Γυμνάσιο, 9ο Δημοτικό και Μουσικό Γυμνάσιο).
 • Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η Μελέτη και κατασκευή νέου αθλητικού πυρήνα στην περιοχή Γκερένια, σε δημοτική έκταση.
 • Μελέτη και κατασκευή ποδηλατοδρομίου στο Δήμο μας .
 • Μηχανοκίνητος αθλητισμός. Δημιουργία ενός   κατάλληλου , μόνιμου χώρου, που θα μπορεί να φιλοξενεί αγωνιστικές εκδηλώσεις και events δεξιοτεχνίας και ταχύτητας οδήγησης οχημάτων.
 • Κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου σε χώρους που ανήκουν σε κρατικούς φορείς της πόλης (πχ. έκταση Γεωργικής  Σχολής στον Άγιο Θωμά, έκταση του ΟΑΕΔ στην συνοικία του Ιπποκράτη, κλπ.)

 

Πηνειός & Αρχαίο Θέατρο:

Στοιχεία της ταυτότητας της πόλης μας

 

Ο Πηνειός και το Αρχαίο Θέατρο είναι βασικά συστατικά της ταυτότητας της πόλης και πρέπει να αποτελέσουν σημεία αναφοράς στη στρατηγική για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Λάρισας. Η Λάρισα είναι από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα, που έχουν ποτάμι, αλλά δεν το έχει αξιοποιήσει επαρκώς. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες αξιοποίησής του , τα τελευταία όμως 4,5 χρόνια υπάρχει πλήρη αδράνεια και εγκατάλειψη . Είναι από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα που έχει Αρχαίο Θέατρο στο κέντρο της και δεν το έχει αξιοποιήσει, δεν το έχει εντάξει στη ζωή της πόλης.

 

Πηνειός

Το πρόγραμμά μας προβλέπει:

 • Σε έκταση όμορη των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΛ, στην αρχή του εσωτερικού κλάδου της κοίτης του Πηνειού, προβλέπεται από την εγκεκριμένη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ, Οικολογικό Πάρκο που θα Περιλαμβάνει :
   • Μουσείο Χλωρίδας-Πανίδας και Γεωλογίας του Πηνειού,  
   • Μικρό Λαογραφικό Μουσείο με τα σύνεργα αλιείας και κυνηγιού στο παρελθόν
   • Μουσείο Αναπαραστάσεων της ιστορικής εξέλιξης του ποταμού  
   • Κέντρο Ορνιθολογίας και Ιχθυολογίας,

 

 • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  

 

  • Αίθουσα διαλέξεων και κτίριο διοίκησης  
 • Μπροστά από το κτίριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην ακριβώς απέναντι πλευρά του ποταμού, προβλέπονται πυρήνες υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, προσαρμοσμένων σε ομάδες ηλικιών,
 • Στην έκταση που βρίσκεται εσωτερικά του νέου τμήματος του δακτυλίου της πόλης, από την οδό Αεροδρομίου μέχρι τον σηματοδοτούμενο κόμβο προς την συνοικία Παπασταύρου, προβλέπονται να αναπτυχθούν:
  • Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων δυναμικού 1.000 θέσεων απέναντι από την συνοικία Παπασταύρου δίπλα στον κόμβο,
  • Χώρος Υδάτινου Πάρκου 50 στρεμμάτων τύπου  WATERLAND και αίθουσα αναψυχής χωρητικότητας 600 ατόμων σε συνέχεια του χώρου στάθμευσης,
  • Εστιατόριο πλησίον του κόμβου του αεροδρομίου, με αυτόνομο χώρο στάθμευσης, και
  • Τεχνητή λίμνη, εφόσον βέβαια, επιτευχθεί σταθερή ροή των υδάτων, από το ύψος των παλαιών σφαγείων, στην οποία θα έχουν θέαση οι παραπάνω εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής.  

Είναι φανερό ότι η υλοποίηση του εγκεκριμένου από το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιασμού, με την ανάπτυξη των παραπάνω εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, θα εντάξει δυναμικά τον Πηνειό στην ζωή της πόλης.

  • Για το σκοπό αυτό σχεδιάζουμε τη δημιουργία στο Δήμο Ειδικής Ομάδας Επιστημόνων και Μελετητών, που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα της αξιοποίησης του Πηνειού

 

 • Σύσταση  «Φορέα Προστασίας και Διαχείρισης Πηνειού Ποταμού», ο οποίος θα έχει την επίβλεψη και την ευθύνη συνολικά του Πηνειού, ενώ θα επιδιωχθεί η συμμετοχή όλων των Λαρισαίων, από τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για τις κτιριακές εγκαταστάσεις μέχρι την φυτοκάλυψη, την αισθητική διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων και την λειτουργία του Περιβαλλοντικού – Οικολογικού Πάρκου, ώστε ο Πηνειός να γίνει «κτήμα» όλων των πολιτών.
 • Όλα τα έργα θα επιδιωχθούν να χρηματοδοτηθούν από τα διαθέσιμα εργαλεία που προβλέπονται από Δημόσιους και Κοινοτικούς πόρους. Σε περίπτωση που αυτό δεν θα είναι εφικτό τότε θα εξετασθεί ως έσχατη λύση και η ιδιωτική χρηματοδότηση. Π.χ. μέσω της ανάθεσης/παραχώρησης  σε ιδιώτες των αναψυκτήριων, του εστιατορίου , του Υδάτινου Πάρκου και της αίθουσας αναψυχής, ώστε τα έσοδα της ανάθεσης να αποτελέσουν τους πόρους λειτουργίας του «Φορέα Προστασίας και Διαχείρισης Πηνειού Ποταμού».

 

  • Περιβαλλοντική Προστασία Πηνειού. Πρώτο μέλημα θα είναι η καταγραφή της βιοποικιλότητας που υπάρχει σήμερα και οι προϋποθέσεις επανεισαγωγής στοιχείων της βιοποικιλότητας που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, αλλά δεν υπάρχουν σήμερα. Οι βιολόγοι και περιβαλλοντολόγοι της πόλης μας θα πρέπει να πιάσουν δουλειά.
  • Σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΛ και με αξιοποίηση του εξειδικευμένου εξοπλισμού που αυτή διαθέτει, θα παρακολουθήσουμε την ποιότητα των νερών και θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε και να ταυτοποιήσουμε τις πηγές ρύπανσης με βάση τα συστατικά της. Ο στόχος να μην «πεθαίνει» το ποτάμι κάθε καλοκαίρι, είναι πρωτίστως στόχος περιβαλλοντικός, απαραίτητος για την περιβαλλοντική ισορροπία του συνόλου της ημιορεινής και πεδινής Θεσσαλίας.
  • Πολιτισμός. Ο αρχαιολογικός χώρος της θεσσαλικής πόλης του Άτραγα στο Κάστρο Ραχούλας, ο αρχαιολογικός χώρος στο Κουτσόχερο στην περιοχή του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, ο διατηρητέος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στην Αμυγδαλέα, είναι ορισμένοι από αυτούς που θα πρέπει να αναδειχθούν και να καταστούν επισκέψιμοι.
  • Βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των παραποτάμιων περιοχών.
  • Σύνδεση με το κατοικημένο περιβάλλον και ένταξη στον αστικό ιστό (διάβαση πεζών, γέφυρες, σκάλες, ράμπες κ.α.).

 

 • Δημιουργία παραποτάμιων διαδρομών.
 • Δημιουργία πόλων πρασίνου και υπαίθριας αναψυχής.

 

 • Εναλλακτικές αθλητικές και πολιτιστικές λειτουργίες.
 • Φωτισμός με τη χρήση εναλλακτικής ενέργειας.
 • Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση κατοίκων και φορέων της περιοχής, μέσω εκθέσεων και εκδηλώσεων, για θέματα περιβαλλοντικά και οικολογικά.     

 

Αρχαίο Θέατρο

Έργο πνοής για τη Λάρισα αποτελεί η πλήρης αποκάλυψη και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και η Ενοποίηση Αστικών Χώρων με πυρήνα το Αρχαίο Θέατρο, την ευρύτερη περιοχή του Λόφου του Φρουρίου, την κεντρική πλατεία, την παραποτάμια ζώνη του Πηνειού. Το Δίκτυο αυτό θα είναι συνδεδεμένο με τις εμπορικές λειτουργίες του κέντρου της πόλης.  Εδώ, σε αυτά έργα κρύβεται ένας θησαυρός, ένας πόλος ανάπτυξης που μπορεί να αναδείξει τη Λάρισα σε πρωταθλητή προσέλκυσης τουρισμού city break.

Το πρόγραμμά μας προβλέπει:

 

 • Αποκάλυψη και ανάδειξη του συνόλου του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης της Λάρισας. Στόχος είναι να καταστεί το Αρχαίο Θέατρο πλήρως λειτουργικό για υλοποίηση παραστάσεων.

 

 • Ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων των κτισμάτων.
 • Αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλειμμένων κτισμάτων που βρίσκονται στην περιοχή.
 • Επανασχεδιασμός των χώρων πρασίνου, ώστε να αναδεικνύονται τα μνημεία κάνοντας την περιοχή πιο φιλική και ελκυστική στον επισκέπτη.
 • Σχεδιασμός νέων πολιτιστικών θεσμών και ανάδειξη δικτύου πολιτιστικών διαδρομών μεταξύ των σημαντικότερων στοιχείων της περιοχής, με σήμανση και επεξηγηματικές πινακίδες που θα προορίζονται για περίπατο.

 

Στρατηγικής ανάπτυξης στον Τουρισμό

Η στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού στη Λάρισα καλύπτει όλα τα τμήματα της τουριστικής αγοράς, δημιουργώντας και νέα ενδιαφέροντα ή συνδυασμό ενδιαφερόντων.

Η νέα Δημοτική Αρχή καλλιεργεί, δημιουργεί, αναδεικνύει και προωθεί:

 • τον Επιχειρηματικό Τουρισμό 
 • τον Συνεδριακό / Εκθεσιακό Τουρισμό και την προσέλκυση δραστηριοτήτων Συνεδρίων και Εκθέσεων (MICE). Υιοθετούμε και προσαρμόζουμε τις εμπειρίες των ευρωπαϊκών πόλεων, όπου πόλεις όπως Βιέννη, το Παρίσι, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Κοπεγχάγη  και το Άμστερνταμ κατατάσσονται στις 10 μεγαλύτερες (από άποψη όγκου επισκεπτών συνεδρίων) πόλεις στον κόσμο στις δραστηριότητες «τύπου» MICE.
 • τον Ιατρικό Τουρισμό, στον οποίο η Λάρισα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και σύγχρονες υποδομές και υψηλής εξειδίκευσης ιατρικό επιστημονικό προσωπικό, έναντι δε των βασικών της ανταγωνιστών (Σόφια, Κωνσταντινούπολη, διακρίνεται από την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, προσθέτει σημαντική αξία (value for money) σε λοιπές συμπληρωματικές υπηρεσίες και παροχές, σε συνδυασμό με ασφάλεια, ποιότητα, άνεση και εναλλακτικές δραστηριότητες των δυνητικών ωφελούμενών.
 • τον Τουρισμό των Ειδικών Δραστηριοτήτων και Ειδικών Γεγονότων (αθλητικός, εκπαιδευτικός, πολιτισμός κ.λπ.), τομείς στους οποίους ομοίως η Λάρισα διαθέτει επίσης συγκριτικά πλεονεκτήματα.
 • την ανάπτυξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής και δημιουργικής οικονομίας, ιδίως με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου και δυναμικού της Πόλης, σε συνδυασμό με εξειδικευμένους επιστήμονες, επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
 • Συντονισμένες δράσεις με τοπικές επιχειρήσεις, φορείς και άλλους δήμους για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ένταξή της σε αναπτυξιακά τουριστικά προγράμματα  με στόχο την αύξηση της εμπορικής κίνησης και οικονομίας.

Η Λάρισα διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά «μητροπολιτικής εξειδίκευσης» σε επιχειρηματικές λειτουργίες, σε δραστηριότητες ΤΠΕ και τηλεπικοινωνιών, πολιτισμού, αθλητισμού τουρισμού (δραστηριότητες MICE) και ειδικού τουρισμού (ιατρικός, υγείας), καλλιέργειας / προαγωγής της καινοτομίας και δυνατότητες σημαντικών συνεργιών, με κοινό παρονομαστή την καινοτομία και την εξωστρέφεια.


Χρήση μέσων μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον

Στο πλαίσιο της αστικής αναγέννησης της πόλης και των γειτονιών και στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η «Λάρισα Μπροστά» θα επιδιώξει:

 • Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων
 • Δημιουργία Συστήματος Βραχυχρόνιας Ενοικίασης Κοινοχρήστων Ποδηλάτων.
 • Δυνατότητα χρήσης ηλεκτρικών πατινιών συμμετέχοντας στο δίκτυο 140 πόλεων στον κόσμου (Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλες κ.α.) το οποίο συμβάλει και αυτό στην αποφόρτιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της πόλης.    
 • Κίνητρα στη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκίνητο, καροτσάκι, ποδήλατο, πατίνι) με δωρεάν σταθμούς φόρτωσης, για μια πόλη με λιγότερο καύσιμο.    

 

Έξυπνη Πόλη

Σήμερα η κοινωνία και η οικονομία της γνώσης αναδεικνύουν ένα νέο είδος ταυτότητας πόλεων. Τις έξυπνες πόλεις. Οι πόλεις που επιτυχημένα υιοθετούν το όραμα των smart cities, έχουν συνήθως ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ευρυζωνικές υποδομές. Δημιουργούν με αυτό τον τρόπο ένα αποτελεσματικό οικοσύστημα γνώσης και καινοτομίας, με επίδραση σε όλους τους τομείς της ζωής των πολιτών τους. Έξυπνη πόλη είναι η πόλη που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες, για να ικανοποιήσει τους στρατηγικούς και τακτικούς της στόχους.  

 

Συνοπτικά αναφέρονται τομείς ψηφιακών παρεμβάσεων.

 

 • Οικονομική ανάπτυξη: Ηλεκτρονική Κάρτα Δημότη για παροχή εκπτώσεων από μεγάλους και μικρούς πάροχους υπηρεσιών και αγαθών, Ψηφιακός Οδηγός Τουριστικής Προβολής,  Ηλεκτρονικός Οδηγός Πόλης, Πύλη Επιχειρηματικότητας κ.α.

 

  • Δημοτικές Υπηρεσίες: Ηλεκτρονική έκδοση όλων των πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, αδειών και πληρωμών στο Δήμο,  Διαχείριση Αιτημάτων Καθημερινότητας, Ηλεκτρονικές Προμήθειες, Ηλεκτρονική πλατφόρμα για σύστημα Καθαριότητας, Διαχείριση Καυσίμων, Δεξαμενών και Οχημάτων, Σύστημα Διαχείρισης Εγγράφων, Διαχείριση για Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο, Διαχείριση Δημοτικών Συμβουλίων και Αποφάσεων, Διαχείριση Κοινωνικών Καταστημάτων,  E- Διαβούλευση. Ηλεκτρονική παρακολούθηση ικανοποίησης αιτημάτων μέσω διαδικασίας Track and Trace.

 

 • Εκπαίδευση: ψηφιακές δραστηριότητες σχολείων, σχολικό δίκτυο κ.ά.
 • Απασχόληση: εκπαιδευτικές δράσεις,on line αναζήτηση εργασίας.
 • Περιβάλλον και ενέργεια: Έλεγχος Ποιότητας και Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Σύστημα Πυροπροστασίας Δασικών Εκτάσεων και Πάρκων,  κ.α.
 • Φροντίδα υγείας: ψηφιακές δράσεις τηλεπρόνοιας και φροντίδας
 • Ασφάλεια: Πολιτική Προστασία, Δίκτυο Πολιτών για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια για την διαχείριση εκτάκτων αναγκών.
 • Κοινωνική ενσωμάτωση: ΑΜΕΑ, αντιμετώπιση ψηφιακού αναλφαβητισμού.
 • Τουρισμός και πολιτισμός: Ψηφιακή Περιήγηση Μουσείων και Χώρων Πολιτισμού, Ψηφιακός Οδηγός Υπηρεσιών και Εκδηλώσεων.  
 • Αστικές μεταφορές: Έξυπνη Στάθμευση, Έξυπνοι Σηματοδότες, Διαχείριση κυκλοφορίας, κ.ά.

 

 • Τομέας επικοινωνιών: αύξηση του ρόλου των οπτικών ινών και ασύρματων δικτύων.  Επάρκεια τηλεπικοινωνιακών υποδομών διασύνδεσης των δημοτικών υπηρεσιών και κτιρίων ώστε να είναι εφικτή η παροχή υπηρεσιών Smart City.
 • Τηλεδιαχείριση και δυνατότητα  απομακρυσμένης παρέμβασης (π.χ. παρακολούθηση κατανάλωσης ηλεκτροφωτισμού από απόσταση).
 • Συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων των καταναλώσεων των υποδομών με στόχο την βελτιστοποίηση των καταναλώσεων και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
 • Δημιουργία Application για τον πολίτη «Η πόλη μου στο Κινητό» στην οποία θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση θεμάτων του Δήμου, Έξυπνη Στάθμευση     (ενημέρωση διαθέσιμων θέσεων και αυτόματης πληρωμής μέσω κατάλληλων υποδομών), ενημέρωση κινδύνων και καθοδήγηση, (alert button), αλλά και events,  προσφορές καταστημάτων από τοπική αγορά κ.α.

 

Το πρόγραμμά μας προβλέπει:  

  • Το πρώτο βήμα είναι η Συγκρότηση Επιτροπής Διαβούλευσης «Λάρισα: Έξυπνη Πόλη» με εκπροσώπηση και συμμετοχή από τους περισσότερους φορείς της πόλης όπως το Πανεπιστήμιο,  Επιμελητήρια, Φορείς Επιχειρήσεων, Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αστικό , ΚΤΕΛ κ.α. Η στρατηγική επιλογή για οικοδόμηση ταυτότητας ψηφιακής της πόλης πρέπει να υποστηριχθεί από το σύνολο των φορέων της πόλης, οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να εντάξουν στα επιχειρησιακά τους σχέδια ενέργειες και δράσεις υποστήριξης του στρατηγικού στόχου.
  • Το δεύτερο βήμα είναι η υποχρέωση διατύπωσης του στρατηγικού στόχου, ώστε να διαμορφωθεί η ταυτότητα ψηφιακής πόλης. Ο στόχος αυτός πρέπει να περιγραφεί γραπτά, όπως και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης  της υλοποίησης του. Αυτό, εκτός του ότι κάνει τους στόχους γνωστούς, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες και στους φορείς να παρακολουθούν την υλοποίησή τους και να συνεισφέρουν στον σχεδιασμό και επανασχεδιασμό των δράσεων. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Λάρισας θα πρέπει να δεσμευθεί:
  • Υποχρέωση για παροχή ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο και ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. Ο Δήμος παίρνει πρωτοβουλίες, ώστε οι Δημότες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω δημοσίων υποδομών, κατά προτίμηση μέσω ευρυζωνικών υποδομών. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο Δήμος λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των πολιτών και προνοεί για την καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος σε όλες του τις μορφές (γεωγραφικές, ηλικιακές, άτομα με αναπηρία ). Ο Δήμος παρέχει εγγυήσεις για την ασφάλεια και τη μυστικότητα όλων των προσωπικών στοιχείων που υπάρχουν και διακινούνται στα δημόσια πληροφοριακά συστήματα.
  • Υποχρέωση παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και περιεχομένου
   Ο Δήμος παράγει ψηφιακό περιεχόμενο αναδεικνύοντας το πολιτιστικό απόθεμα, προβάλλοντας τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και παρουσιάζοντας την ιστορική διαδρομή του χώρου που αντιπροσωπεύει. Ο Δήμος παρέχει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις ψηφιακές υπηρεσίες όλων των επιπέδων. Ο Δήμος φροντίζει ώστε οι πολιτικές, τα πρότυπα και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα πληροφοριακά της συστήματα για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τη διαχείριση περιεχομένου, να είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας και Ηλεκτρονικών Συναλλαγών. Ο Δήμος οφείλει να συνεργάζεται με τους πολίτες για τη διαμόρφωση και υλοποίηση νέων εφαρμογών και υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών
  • Υποχρέωση υιοθέτησης ανοικτών προτύπων. Ο Δήμος επιδιώκει την υιοθέτηση ανοικτών προτύπων αποθήκευσης εγγράφων και διακίνησης πληροφορίας στις δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να επιτυγχάνεται ανεξαρτησία από συγκεκριμένους κατασκευαστές λογισμικού, να εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη διατήρηση της πληροφορίας και να διευκολύνεται η πρόσβαση σε αυτήν. Ο Δήμος στηρίζει την χρήση ελεύθερου λογισμικού στις δημόσιες υπηρεσίες και διερευνά τις δυνατότητες μετάβασης, όπου αυτό δεν είναι τεχνικά εύκολο, για την επίτευξη αειφορίας, διαφάνειας και διαλειτουργικότητας, αλλά και για την αξιοποίηση του διεθνούς κοινωνικού κεφαλαίου που αντιπροσωπεύει το ελεύθερο λογισμικό.
  • Υποχρέωση υιοθέτησης πολιτικών πράσινων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Ο Δήμος οφείλει να επενδύσει σε πράσινες ΤΠΕ προμηθευόμενος την ανάλογη τεχνολογία, εκπαιδεύοντας τους πολίτες στη χρήση Δημοτικών πράσινων ΤΠΕ, ερευνώντας τη θεσμοθέτηση της τηλε -εργασίας και επεκτείνοντας τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ο Δήμος οφείλει να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ΤΠΕ για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Υποχρέωση διευκόλυνσης της ψηφιακής συμμετοχής. Ο Δήμος  υποχρεούται να εξασφαλίσει το δικαίωμα στον πολίτη να διατυπώνει την γνώμη του, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, τουλάχιστον στα μεγάλα θέματα, πριν την λήψη αποφάσεων. Ο Δήμος δεσμεύεται να δημοσιεύει τα τελικά κείμενα των αποφάσεων στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των πολιτών.

 

 • Υποχρέωση για κατάρτιση στη χρήση νέων τεχνολογιών. Ο Δήμος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε οι πολίτες να αποκτούν βασικές γνώσεις και δεξιότητες για την αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές των πολιτών με τις Δημόσιες υπηρεσίες. Ο Δήμος φροντίζει, ώστε οι πολίτες να έχουν εξατομικευμένη βοήθεια όταν χρησιμοποιούν δημόσιο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις νέων τεχνολογιών. Ο Δήμος δημιουργεί πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης, ώστε οι πολίτες να διευκολύνονται στη χρήση δημοσίων ψηφιακών υπηρεσιών και εξοπλισμού.

 

 

Στήριξη της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας

Ο Δήμος σε στενή συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα, θα υποστηρίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την προβολή των προϊόντων και των υπηρεσιών σε εγχώριες και διεθνείς αγορές. Στόχος πρέπει να είναι η ανάδειξη της Λάρισας σε αγροτικό, παραγωγικό και επιχειρηματικό κέντρο.  

Το πρόγραμμά μας προβλέπει:

 • Δημιουργία και λειτουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου. Οι δομές αυτές θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο. Δέσμευση του Δήμου για την σωστή και έγκαιρη ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών (θέσεις στάθμευσης, αστυνόμευση, καθαριότητα, συγκοινωνία, πεζοδρόμια, φωτισμός κ.α.).
 • Πρόγραμμα Δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αξιοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.  
 • Ειδικές δράσεις προώθησης για την προβολή της αγοράς της πόλης.  
 • Δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας επιχειρηματικών δικτύων, σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, επιχειρηματικότητας και χρηματοδοτήσεων από κοινοτικούς και άλλους πόρους.
 • Έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.
 • Στήριξη της τοπικής αγοράς μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας δημότη. Ο Δήμος θα παρέχει κίνητρα για τη χρήση της και θα τη συνδέσει με προωθητικές δράσεις και προσφορές, σχεδιασμένες αποκλειστικά για τους Δημότες και τους μόνιμους κατοίκους.
 • Ηλεκτρονικός κατάλογος για την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων σε ένα ευρύτερο καταναλωτικό κοινό και την ένταξή τους σε ηλεκτρονικές αγορές. Στόχος μας η εφαρμογή Διαδικτυακής Πύλης Επιχειρηματικότητας.
 • Ηλεκτρονικός Οδηγός της πόλης, ένα σημαντικό μέσο προβολής του Δήμου, με πληροφορίες για σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής μας, όπως πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, υποδομές κοινωνικής περίθαλψης, αλλά και πληροφορίες για επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς (εστιατόρια, καφέ κ.α.)
 • Δημιουργία ευέλικτου συμβουλευτικού οργάνου στο Δήμο, με συμμετοχή ΣΘΕΒ και Επιμελητηρίων.
 • Πρόγραμμα “invest in the city”. Παροχή κινήτρων (π,χ, δημοτικά τέλη) για την προσέλκυση επιχειρήσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης με κριτήριο την περιβαλλοντική ευαισθησία, την χαμηλή όχληση και την εν γένει ένταξη στον πολεοδομικό σχεδιασμό.
 • Σύσταση «Θερμοκοιτίδας» Νεοφυών Επιχειρήσεων για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, άλλους φορείς και ιδιώτες επενδυτές.
 • Παράλληλα, σχεδιάζουμε στην έκταση του ΕΘΙΑΓΕ, τη δημιουργία συνεργατικού χώρου (co-working space), με σύγχρονες κοινόχρηστες υποδομές, όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες και να διερευνούν – ξεχωριστά ή σε ομάδες – τη δυνατότητα υλοποίησης νέων επιχειρηματικών ιδεών.
 • Δράσεις προσέλκυσης επισκεπτών (εκδηλώσεις)  για την τόνωση της τοπικής αγοράς και οικονομίας και προβολή τους σε συνεργασία με εταιρίες ΜΜΕ που εδρεύουν στην περιοχή.
 • Υποστηρίζουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις της πόλης με τη διοργάνωση διαγωνισμών νέων επιχειρηματικών ιδεών δεξιοτήτων (hackathons), με στόχο την ανάδειξη του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

 

 • Συστήνουμε και λειτουργούμε Κέντρο Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας για τη συνολική καλλιέργεια του αστικού οικοσυστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και συμβουλευτικής σε δυνητικούς και υφιστάμενους κοινωνικούς φορείς.

 

Στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.

 

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας και είναι ο μόνος που παραμένει ανθεκτικός, απέναντι στην οικονομική κρίση. Ο Δήμος Λαρισαίων, με σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις, οφείλει να δημιουργήσει την παραγωγική ταυτότητα της Λάρισας, με ενίσχυση και ανάδειξη προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης, παράλληλα με την καθιέρωση θεσμών και οργάνων που θα αναλάβουν να κάνουν γνωστά αυτά τα προϊόντα. Ταυτόχρονα, ο τομέας εμπορίου-φιλοξενίας-τουρισμού μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάδειξη της τοπικής παραγωγής. Τεχνολογία, συνεταιριστικά σχήματα με επιχειρηματική νοοτροπία, αλλά και ισχυρό branding είναι τα απαραίτητα συστατικά, ώστε να μπορέσει ο αγροδιατροφικός τομέας να δημιουργήσει την απαιτούμενη προστιθέμενη αξία, που θα αποφέρει κέρδη στους παραγωγούς και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται στην Λάρισα Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και της Κτηνοτροφία σε συνεργασία της ΔΕΘ-Helexpo και του Δήμου Λαρισαίων. Η διοργάνωση αυτή είναι πολύ σημαντική για την τοπική αγροτική οικονομία, ωστόσο θα πρέπει να αποτελεί όχι κύρια αλλά υποστηρικτική δραστηριότητα ενός ετήσιου πανελλήνιου  θεσμού

 

Το πρόγραμμα μας προβλέπει:

 • Δημιουργία Συνεδριακού και Εκθεσιακού θεσμού, πανελλαδικής ή και Διεθνούς εμβέλειας,  ο οποίος θα διοργανώνεται σε συνεργασία με τους φορείς των παραγωγών του πρωτογενή τομέα, τις επιχειρήσεις μεταποίησης και χονδρεμπορίου των αγροτικών προϊόντων,  το ΕΘΙΑΓΕ, και το Πανεπιστήμιο και θα έχει ως επίκεντρο την διενέργεια συνεδρίου στο οποίο θα παρουσιάζονται οι εξελίξεις των ευρωπαϊκών και ελληνικών πολιτικών στον πρωτογενή τομέα, νέες τεχνικές παραγωγής, αποτελέσματα χρησιμοποιούμενων μέχρι σήμερα τεχνικών. Στο πλαίσιο του θεσμού, θα επιδιώκεται η σύναψη συνεργασιών μεταξύ των φορέων έρευνας, παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίου.
 • Μέτρα και έργα για την ορθολογική διαχείριση υδάτων.
 • Αξιοποίηση δημοτικών αγροτικών εκτάσεων για τη δημιουργία «έξυπνων» μονάδων.
 • Κατάρτιση Ηλεκτρονικού Μητρώου Παραγωγών και Επιχειρήσεων
 • Δίκτυα, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, κοινών δράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό
 • Δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων για μείωση του κόστους παραγωγής.
 • Εκπαίδευση Νέων Επιστημόνων για δραστηριότητες στον αγροτοδιατροφικό τομέα
 • Δημιουργία Παραγωγικής Ταυτότητας της Λάρισας, σε συνέργειες με φορείς.
 • Ενίσχυση της παρουσίας και της προβολής των προϊόντων της περιοχής σε Διεθνείς Εκθέσεις.

 

Σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η παρουσία και λειτουργία στη Λάρισα χιλιάδων επιχειρήσεων και ο στόχος της προσέλκυσης της εγκατάστασης ή/και της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, δημιουργούν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Ο Δήμος Λαρισαίων θα δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο προώθησης στην απασχόληση με «σημεία επαφής» τα «Γραφεία Προώθησης στην Απασχόληση και στην Επιχειρηματικότητα», σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και με την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας σύνδεσης της ζήτησης με την προσφορά εργασίας (job matching tool).

Μια σημαντική συνεισφορά του Δήμου Λαρισαίων στο κρίσιμο ζήτημα της απασχολησιμότητας των νέων, θα είναι η προώθηση «προγραμμάτων πρακτικής άσκησης» στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων και η θέσπιση βραβείων αριστείας επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Λαρισαίων θα προωθήσει δράσεις: 

 • διεύρυνσης των δυνατοτήτων και ευκαιριών απασχόλησης μέσω πολλαπλής στήριξης για την ίδρυση Επιχειρήσεων και τη διασύνδεση της ζήτησης με την προσφορά εργασίας με ένα εκτεταμένο τοπικό δίκτυο «σημείων Προώθησης της Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας»,
 • διεύρυνσης και βελτίωσης των υπηρεσιών κοινωνικής ενδυνάμωσης και στήριξης των ευπαθών ομάδων, στο πλαίσιο διασύνδεσης των κοινωνικών δομών του Δήμου Λάρισας, και την ανάπτυξη ενός ενιαίου, σύγχρονου και πολυθεματικού κοινωνικού δικτύου, στο οποίο θα ενταχθούν και οι λοιποί κοινωνικοί φορείς, εθελοντικές ομάδες και ειδικοί επιστήμονες της Πόλης, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της κοινωνικής ένταξης, δηλαδή με την προώθηση ή/και την επάνοδο των μακροχρόνια ανέργων και άλλων ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας ή/και σε διεξόδους επιχειρηματικής δραστηριοποίησης
 • αξιοποίησης του εργαλείου της «Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» (ΚΑΛΟ) για την στήριξη της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων από ομάδες νέων, ιδίως σε ζητήματα κυκλικής οικονομίας, κοινωνικής ένταξης, προώθησης της ταυτότητας του Αμαρουσίου ως προορισμού, ξεναγήσεων, κ.λπ.
 • προώθησης δράσεων «Κοινωνικής Καινοτομίας», τόσο μέσω συνεργιών εκπαίδευσης και απασχόλησης, πρωτοβουλιών νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όσο και μέσω προώθησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας,
 • Βελτίωση των όρων πρόσβασης στην απασχόληση, ιδίως  των νέων και των ευπαθών ομάδων, μέσω διάγνωσης των αναγκών βελτίωσης των δεξιοτήτων των ανέργων και των εργαζομένων και την παροχή κατάλληλων εργαλείων, ιδίως σε σύγχρονα και καινοτόμα ψηφιακά περιβάλλοντα, αλλά και αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027 σε ζητήματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης.
 • Στήριξη της βελτίωσης των δεξιοτήτων και της προσαρμοστικότητας των ΑΜΕΑ μέσω προώθησης «Τοπικών Συμφώνων Υποστηριζόμενης Απασχόλησης» με τοπικές επιχειρήσεις

 

Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός

 • Το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Λάρισας με τις ασάφειες που περιέχει ως προς τις χρήσεις γης και τις αρτιότητες θα πρέπει να αναθεωρηθεί με σύνταξη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στα όρια της περιοχής που ολοκληρώνεται η λειτουργία της πόλης με τις εκτός σχεδίου οικονομικές δραστηριότητές της.
  • Με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο:
   • θα καταγραφούν όλες οι δραστηριότητες εντός και εκτός της πόλης στην βάση των οποίων θα αναθεωρηθούν οι χρήσεις γης.

 

 • θα καθοριστούν ως περιοχές ολοκληρωμένων αστικών αναπλάσεων οι συνοικίες Αμπελόκηποι και Νέα Σμύρνη, η περιοχή του Φρουρίου και ο περιβάλλον αστικός χώρος, και το μέτωπο της πόλης κατά μήκος της παλαιάς κοίτης του Πηνειού.

 

   • θα επανακαθοριστούν οι περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης μεταποίησης και χονδρεμπορίου στις εξόδους της πόλης.
  • Καθόσον το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο αποτελεί Προεδρικό Διάταγμα, εν συνεχεία με ταχύτερες διαδικασίες και με αποφάσεις τοπικών οργάνων χωρίς να απαιτείται διαδικασία μέσω του Υπουργείου, θα μπορέσουμε:
   • να αναθεωρήσουμε το σχέδιο πόλεως όπου απαιτείται,
   • να εγκρίνουμε ρυμοτομικά σχέδια και να εξυγιάνουμε τις περιοχές άτυπων συγκεντρώσεων επιχειρήσεων μεταποίησης και Χονδρεμπορίου στις εξόδους της πόλης.

 

 • Με βάση τον ισχύοντα σήμερα χωροταξικό σχεδιασμό θα εφαρμοστούν κατάλληλοι πολεοδομικοί μηχανισμοί ( Ζώνες Ειδικών Ενισχύσεων και Ζώνες Ειδικών Κινήτρων ) , με στόχους την τόνωση της οικοδομισιμότητας σε αραιοδομημένες και αδόμητες περιοχές, την βελτίωση των κοινωφελών εγκαταστάσεων, την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων και την παροχή ειδικών κοινωνικοοικονομικών κινήτρων και ενισχύσεων σε προβληματικές περιοχές, και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων σε πυκνοδομημένες περιοχές.
 • Στις υπόλοιπες συνοικίες της πόλης της Λάρισας, θα πρέπει να καταγραφούν οι περιοχές στις οποίες αυτό δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα το σχέδιο πόλεως, να γίνει αξιολόγηση και ιεράρχησής τους και να συνταχθούν σταδιακά πράξεις αναλογισμού αποζημιώσεως για κάθε περίπτωση από την υπηρεσία του Δήμου.

 

 

Αυτοδύναμες Δημοτικές Κοινότητες

Κάθε Δημοτική Κοινότητα θα πρέπει να είναι αυτοδύναμη με:

 • Λειτουργία ΚΕΠ, και ανταποκριτή του ΟΓΑ.
 • Λειτουργία ΚΕΠ Υγείας.
 • Κέντρο Καθημερινότητας.  
 • Με δωρεάν χώρους στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους και επαρκείς θέσεις στάθμευσης για τους επισκέπτες.
 • Με σχολικές υποδομές,
 • Παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς,
 • Παιδικές χαρές,
 • Αθλητικούς χώρους,
 • Χώρους πολιτιστικής έκφρασης,
 • Λέσχη Ωριμότητας,
 • Χώρους πράσινου και αναψυχής.

Σταδιακή εφαρμογή του ΣΒΑΚ, ο οποίος είναι άλλωστε ευρωπαϊκή επιταγή και συνεχή αξιολόγηση του προκειμένου να επιλύει και όχι να δημιουργεί νέα προβλήματα. Προτεραιότητα η υλοποίηση έργων όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στην γειτονιά για διάνοιξη και ασφαλτόστρωση δρόμων, κατασκευή πεζοδρομίων, δραστικό περιορισμό του προβλήματος της λακκούβας, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης κ.α..        

 

1η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (Φιλιππούπολη – Νεάπολη- Λειβαδάκι- Άγιος Θωμάς – Ιπποκράτης – Παπασταύρου)

 

ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ

 

 • Μελέτη και κατασκευή τάφρου Χατζηχαλάρ (Β’ φάση). Έργο διασυνοικιακό, από το οποίο επωφελούνται όλες οι συνοικίες. Εκτείνεται από το ύψος των στρατιωτικών κατοικιών (πίσω από την 1η Στρατιά) όπου τελειώνει η πρώτη φάση, έως και την οδό Καρφή, μετά το εμπορικό κέντρο «Γαία» στη συνοικία της Φιλιππούπολης και μέχρι την οδό Ιωαννίνων και τον Πηνειό ποταμό στο ύψος του Αγ. Θωμά .
 • Ανακατασκευή της εισόδου πόλης από οδό Ιωαννίνων. Πεζοδρόμια, φωτισμός  διαβάσεις και καθαρισμός οικοπέδων
 • Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου στην οδό Αλευαδών, με κατασκευή πεζοδρομίου μέχρι το 9ο Δημοτικό.
 • Πλατεία Φιλιππούπολης: περισσότερο πράσινο,  ενίσχυση φωτισμού και συντήρηση.
 • Αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης σε όλη την συνοικία.
 • Αναμόρφωση του γηπέδου του Απόλλωνα, ως πυρήνα αθλητισμού για όλη την περιοχή
 • Ανακατασκευή πεζοδρομίου οδού Αγ. Τριάδος

ΝΕΑΠΟΛΗ

 • Αποκατάσταση της λειτουργικότητας της πλατείας μετά τον άστοχο σχεδιασμό, ώστε να γίνει και πάλι πόλος αναψυχής για τους πολίτες.
 • Ανακατασκευή πλατείας Τσάτσου στην οδό Δαβάκη με αναβάθμιση της παιδικής χαράς
 • Ανακατασκευή πλατείας στις Λαϊκές κατοικίες Νεάπολης με αναβάθμισή της παιδικής χαράς .

ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ

  • Θέτουμε θέμα απομάκρυνσης του Υποσταθμού της ΔΕΗ.
  • Αξιοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων της συνοικίας.
  • Παρέμβαση στο οδικό δίκτυο, που είναι σε κακή  κατάσταση.

 

 • Ανακατασκευή της πλατείας Λιβαδακίου.

 

ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

 • Επίσπευση ένταξης του βόρειου τμήματος της συνοικίας στο σχέδιο πόλης.
 • Ανακατασκευή της οδού Ιωαννίνων (είσοδος πόλης): Πεζοδρόμια, φωτισμός,  διαβάσεις και καθαρισμός οικοπέδων.
 • Κατασκευή μίνι αθλητικού κέντρου σε δημοτικό οικόπεδο.
 • Δημιουργία χώρων πρασίνου.
 • Ανακατασκευή  των δρόμων της συνοικίας – εξασφάλιση ασφαλών διεξόδων. Δημιουργία χώρων πρασίνου.
 • Πλήρης αναμόρφωση παιδικής χαράς στην οδό θεοπόμπου
 • Παρέμβαση στο οδικό δίκτυο, που είναι σε κακή  κατάσταση

ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

 • Κατασκευή πεζοδρομίου στην οδό Πάρνηθος και ανάπλαση του αναχώματος.
 • Αξιοποίηση δημοτικού οικοπέδου δίπλα από το 31ο Δημοτικό σχολείο
 • Έργα υποδομής από ΔΕΥΑΛ στη συνοικία Παπασταύρου.

 

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

 • Απαλλοτρίωση οικοπέδου και κατασκευή πλατείας , παιδικής χαράς και πολιτιστικού κέντρου για την συνοικία στις οδούς Κορδάτου, Ηρακλειανού  και Πανσελήνου ακριβώς απέναντι από το 10 Γυμνάσιο & 25 δημοτικό και 25 νηπιαγωγείο .
 • Πλήρης διασύνδεση της συνοικίας με την πράσινη ζώνη του Πηνειού
 • Γενική φροντίδα δρόμων και πεζοδρομίων
 • Αναμόρφωση και αξιοποίηση του Μνημείου του Ιπποκράτη.
 • Αξιοποίηση ανοιχτών χώρων.

 

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 • Διαμόρφωση πάρκου Κρανώνος με ανακατασκευή πεζοδρομίων

 

2η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (Άγιος Αχίλλειος – Άγιος Νικόλαος- Άγιος Αθανάσιος- Άγιος Κωνσταντίνος- Άγιοι Σαράντα) Χάρτης

 

 • Ορατή βελτίωση της καθαριότητας στις κεντρικές αυτές συνοικίες.
 • Δενδροφύτευση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αντιμετώπιση της ρύπανσης.
 • Δημιουργία χώρων αναψυχής.
 • Ριζική ανακατασκευή του οδικού δικτύου (αξιοποιώντας και τη μελέτη ΣΒΑΚ με τις απαραίτητες προσαρμογές) με ορίζοντα τετραετίας
 • Σοβαρά μέτρα αστυνόμευσης για τη στάθμευση.
 • Αύξηση των θέσεων πάρκινγκ.

 

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

Ειδικά για τη συνοικία των Αμπελοκήπων, που αποτελεί ειδική περίπτωση, στόχος μας είναι η πλήρη ανάπλαση της συνοικίας:

 

 • Πρώτο ζήτημα η εξασφάλιση άνετων εισόδων – εξόδων στη συνοικία για πεζούς και αυτοκίνητα,  που είναι αποκλεισμένη λόγω κακού σχεδιασμού λειτουργίας της Γεωργιάδου και της απουσίας πολιτικής διανοίξεων δρόμων
 • Υποδομές (ολοκλήρωση αποχετεύσεων, φωτισμός, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια)
 • Ένταξη του Πηνειού στη ζωή της συνοικίας

 

3η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (Νέα Σμύρνη- Λαχανόκηποι- Άγιος Γεώργιος – Άγιος Κωνσταντίνος )

 

Βασικό μας μέλημα είναι η επίλυση των μεγάλων ζητημάτων των εν λόγω συνοικιών.

 • Μελέτη και κατασκευή της ανατολικής παράκαμψης Λάρισας. Ο νέος περιφερειακός θα ξεκινάει από το ύψος του αυτοκινητόδρομου και θα καταλήγει στη συμβολή των οδών Α. Παπανδρέου – Ηρώων Πολυτεχνείου.
 • Ριζική βελτίωση και κατασκευή υποδομών στις συνοικίες αυτές, που είναι από τις πλέον εγκαταλειμμένες της πόλης.  
 • Αποσυμφόρηση και επανασχεδιασμός της Σωκράτους.
 • Ριζική αναβάθμιση της οδού Βόλου, για να αποκτήσει χαρακτηριστικά αστικής οδού.  
 • Υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής.  

 

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Η Νέα Σμύρνη αποτελεί μία από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης.

Κύρια προβλήματα της συνοικίας αποτελούν η κοινωνική διαφοροποίηση στο εσωτερικό της και η διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής. Η υποβάθμιση του οδικού δικτύου στο εσωτερικό της από το ΣΒΑΚ, σε συνδυασμό με την λειτουργία της οδού Σάκη Καράγιωργα ως υπερτοπικής οδού, αναμένεται να επιτείνει την απομόνωση της συνοικίας και αυξήσει τις κοινωνικές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, σχεδιάζουμε:

 

 • Σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης, που θα βελτιώσει την πρόσβαση από την οδό Σάκη Καράγιωργα και την υπό αναμόρφωση οδό Καραμανλή, ώστε η συνοικία να γίνει περισσότερο εξωστρεφής. Αναμόρφωση της οδού Σωκράτους.  
 • Βελτίωση του περιβάλλοντος κατοικίας με τη θέσπιση Ζώνης Ειδικών Οικονομικών Ενισχύσεων και Ειδικών Πολεοδομικών Κινήτρων, με στόχο την αποκατάσταση και ανανέωση των υφιστάμενων κτιρίων, και την αναμόρφωση, ανάπλαση και ανάπτυξη της συνοικίας συνολικά.

 

 • Η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής αποτελεί πάγιο αίτημα της πόλης μας. Ωστόσο, μέχρι την υλοποίησή του, απαιτείται περίφραξη, τοποθέτηση ηχοπετασμάτων και φυτοτεχνική διαμόρφωση, ώστε να περιοριστεί η οπτική και ηχητική ρύπανση και να βελτιωθεί η ασφάλεια
 • Ανάπλαση της τάφρου Ι 1 (ασμάκι Ν. Σμύρνης)
 • Κατασκευή  κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στον αύλιο χώρο του 11ου Δημ. Σχολείου
 • Δημιουργία πεζοδρομίου και ποδηλατοδρόμου στο παλιό ανάχωμα της Σάκη Καράγιωργα, από το χώρο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έως τον κυκλικό κόμβο της Αεροδρομίου.
 • Γενική παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα, ώστε η συνοικία αυτή να αποκτήσει πλήρεις υποδομές και να γίνει αξιοβίωτη
 • Κατασκευή πλατείας και ενός μικρού χώρου άθλησης. μεταξύ των οδών Αρβανιτοπούλου, Πενταλόφου και Ζάνου στο  Κ.Χ. 1061 Α ( πίσω από τα διαγνωστικά κέντρα Παραφέστα).
 • Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα Νταμάρια. Καθαριότητα , φωτισμός  .

 

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ

 

 • Η  συνοικία πρέπει να εξασφαλίσει ασφαλείς διόδους μέσω των γραμμών του ΟΣΕ και να προστατευθεί από την περιβαλλοντική και ηχητική επιβάρυνσή της, λόγω των σιδηροδρομικών γραμμών
 • Μελέτη για την κατασκευή δύο γεφυρών στην οδό Κάρλας, δεξιά και αριστερά από τις σιδηρογραμμές .
 • Αξιοποίηση του χάνδακα στο γεφυράκι με δενδροφυτεύσεις και παγκάκια, καθώς και καθαρισμός- απολύμανση για την αποφυγή εστιών μόλυνσης, συγκέντρωσης κουνουπιών κ.λ.π. .
 • Κατασκευή πλατείας και μίνι αθλητικού χώρου  του μεγάλου ΚΧ.1250 που περικλείεται μεταξύ των οδών Σικελιανού-Αρη Αλεξάνδρου Γλαφυρών και Ρίτας Μπούμη – Παπά,. Ένα τμήμα του θα δοθεί στην Ιερά Μητρόπολη για ανέγερση Ιερού Ναού.
 • Αξιοποίηση ανοιχτών χώρων –  βελτίωση των υποδομών.
 • Δημιουργία αθλητικών χώρων στην συνοικία.
 • Διαμόρφωση πλατείας Χασιώτη
 • Ποδηλατόδρομος στην οδό Κάρλας
 • Πεζοδρόμια στην οδό Βόλου
 • Μεταφορά του ΕΠΑΛ στο κτίριο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΤΑ

 • Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, στο 9ο Λύκειο, για την κάλυψη των αναγκών τόσο του σχολείου όσο και της συνοικίας.
 • Ανακατασκευή πεζοδρομίων και ασφαλτόστρωση όλων των  δρόμων

 

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου είναι πυκνοδομημένη με ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους και με μεγάλα προβλήματα στο οδικό της δίκτυο.

 • Ανακατασκευή σταδιακά όλων των   οδών με ποδηλατόδρομο, θέσεις ζώνης στάθμευσης, ζώνες πρασίνου και διαδρομές πεζών με παγκάκια και φωτισμό.

 

4η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (Αβέρωφ- Πυροβολικά – Ανθούπολη – Χαραυγή- Σιδηροδρομικός Σταθμός- Νεράιδα- Ηπειρώτικα – Νέα Πολιτεία)

 

Στην Ενότητα αυτή τα μεγάλα θέματα που πρέπει να  αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα είναι:

 

 • Η διεκδίκηση λύσης στο θέμα του Τελωνείου, με στόχο την  απελευθέρωση της περιοχής.
 • Υπογειοποίηση των γραμμών. Η ένταξη στην πόλη των εκτάσεων του ΟΣΕ και η άμεση βελτίωση των συνθηκών διέλευσης των τρένων από την πόλη σε επίπεδο ασφάλειας διαβάσεων, αλλά και ηχορύπανσης και περιβαλλοντικής ρύπανσης
 • Προσθήκη θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων στο χώρο του ΕΘΙΑΓΕ.
 • Σοβαρή βελτίωση των εισόδων και εξόδων των συνοικιών αυτών προς την Φαρσάλων και την Λεωφόρο Καραμανλή.
 • Γενικός ανασχεδιασμός της λειτουργίας της Φαρσάλων και πολυεπίπεδες βελτιώσεις, ώστε να καταστεί ασφαλής
 • Αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων υποδομών που είναι εμφανείς στις συνοικίες αυτές.

 

ΑΒΕΡΩΦ

 • Ανάπλαση της πλατείας και μετατροπή της σε χώρο πρασίνου και κατασκευή παιδικής χαράς.
 • Διαμόρφωση της πλατείας Αλησμόνητων Πατρίδων.
 • Πάρκο στο Ροδοπούλειο: γενική συντήρηση, φωτισμός, κλπ.
 • Διαμόρφωση εισόδου της πόλης από Περιφερειακή Τρικάλων (ανακατασκευή πεζοδρομίων κ.α. ).
 • Κυκλικός κόμβος στην οδό Θεοφράστου και Φαρσάλων.
 • Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων
 • Ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο στην Θεοφράστου.
 • Εκτεταμένο δίκτυο ασφαλτοστρώσεων στην επέκταση του Αβέρωφ.
 • Κατασκευή γυμναστηρίου στο 13ο Δημοτικό και ανακατασκευή πεζοδρόμου στο πίσω μέρος του σχολείου.

 

ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΑ

 • Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων.

 

 • Βελτίωση των υποδομών της συνοικίας, σε θέματα  φωτισμού, ασφαλτοστρώσεων , πρασίνου

 

ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ

  • Συνεργασία με ΟΣΕ για αξιοποίηση εκτάσεων στα όρια της συνοικίας.
  • Κυκλοφοριακή μελέτη για την είσοδο – έξοδο των κατοίκων της Ανθούπολης στην Φαρσάλων.
  • Απομάκρυνση του Μηχανοστασίου στη συνοικία της Ανθούπολης.
  • Μελέτη για την αξιοποίηση του Παλαιού Κοιμητηρίου ως χώρου Μνήμης και Ιστορίας. Από προβληματικό σημείο για την πόλη, πρέπει να γίνει στοιχείο αναβάθμισης της Λάρισας με μουσειακό χαρακτήρα

 

 • Βελτίωση των προβληματικών υποδομών της συνοικίας
 • Φωτισμός για την ασφάλεια της περιοχής .

ΧΑΡΑΥΓΗ

 • Κατασκευή πεζοδρομίων και φωτισμού στο δρόμο από το τελωνείο προς το Θεσσαλικό (οδός Μαρτάλη)
 • Συστηματική πολιτική διανοίξεων δρόμων, ειδικά από την πλατεία προς το Λαογραφικό Μουσείο και από τη Φαρσάλων με έξοδο προς την Βόλου.

 

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

 • Πλήρη ανάπλαση της συνοικίας . Πεζοδρόμια, οδικό δίκτυο,  ποδηλατοδρόμοι , πράσινο και φωτισμός για την ασφάλεια της περιοχής .
 • Άμεση ρύθμιση με παρεμβάσεις της κατάστασης στην πλατεία ΟΣΕ, όπου το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό.
 • Πλήρης αναμόρφωση του Πάρκου Μπουκουβάλα .

ΝΕΡΑΪΔΑ – ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ

 • Παρεμβάσεις ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές της πεζογέφυρας του ΟΣΕ και να παραδοθεί και πάλι η συγκεκριμένη εγκατάσταση καθαρή και ασφαλής στους πολίτες, διότι όπως είναι σήμερα αποτελεί εστία μόλυνσης, εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια.
 • Κτιριακές εγκαταστάσεις για τα νηπιαγωγεία της συνοικίας (20ο,43ο,6ο) που λειτουργούν σε νοικιασμένους χώρους.
 • Κατασκευή πεζοδρομίου και ποδηλατοδρόμου, κατά μήκος της οδού Λαταμύας.
 • Βελτίωση των εισόδων – εξόδων προς την οδό Καρδίτσης.
 • Φροντίδα για τις πλατείες της συνοικίας, που πρέπει να είναι χώροι πρασίνου και όχι τσιμέντου

 

ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Διάνοιξη της οδού Τσιτσάνη μέσω στρατοπέδου Μπουγά, έως την οδό Φαρσάλων συμπεριλαμβανομένου και ποδηλατοδρόμου.
  • Είσοδος – Έξοδος στην Περιφερειακή οδό Λαρίσης –Τρικάλων από τη Ν. Πολιτεία.

 

 • Διαμόρφωση Κοινοχρήστων χώρων
 • Αθλητικές υποδομές – Δημιουργία πλήρων εκπαιδευτικών υποδομών.
 • Ολοκλήρωση των ασφαλτοστρώσεων σε όλη τη συνοικία.
 • Ολοκλήρωση όλων των βασικών υποδομών.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ

 • Απελευθέρωση, καθαρισμός και αξιοποίηση των εκτάσεων του ΟΣΕ.
 • Διευκόλυνση της επικοινωνίας των περιοχών Χαραυγής και Σταθμού.
 • Συντήρηση αθλητικού κέντρου απέναντι από το γήπεδο του Θεσσαλικού

 

ΤΟΥΜΠΑ

 • Πλήρης διαμόρφωση της υφιστάμενης παιδικής χαράς
 • Κατασκευή  πλατείας
 • Κατασκευή σχολείου
 • Πεζοδρόμια , οδικό δίκτυο , ποδηλατόδρομοι , πράσινο και φωτισμός για την ασφάλεια της περιοχής .
 • Αξιοποίηση των δημοτικών εκτάσεων στην Τούμπα (περιοχή Γκερένια) και δημιουργία αθλητικού κέντρου.

 

ΤΕΡΨΙΘΕΑ

 • Ολοκλήρωση  αναθεώρησης του ΓΠΣ
 • Σύνταξη του σχεδίου πόλεως του οικισμού, με πολεοδόμηση κατά πολεοδομική ενότητα. Θα συνταχθεί πολεοδομική προμελέτη για το σύνολο του οικισμού προκειμένου να προσδιοριστούν οι ανάγκες σε Κοινόχρηστους και Κοινωφελής Χώρους και  θα καθοριστεί το πυκνοδομημένο-συνεκτικό τμήμα του οικισμού.

Για το τμήμα αυτό του οικισμού θα συνταχθεί  πολεοδομική μελέτη με την διαδικασία της τμηματικής πολεοδόμησης, με στόχο την έγκριση ρυμοτομικών γραμμών για την εύρυθμη λειτουργία του οικισμού.  

Στο υπόλοιπο τμήμα του οικισμού θα συνταχθεί  πολεοδομική μελέτη με την οποία θα χωροθετηθούν και οι απαιτούμενοι Κοινωφελής Χώροι.

 

 • Οδικό δίκτυο ,  πράσινο και φωτισμός για την ασφάλεια της περιοχής
 • Συντήρηση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας

Δημοτική Ενότητα Γιάννουλης

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

  • Υλοποίηση έργων οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις κλπ.) στην επέκταση του οικισμού της Γιάννουλης.
  • Κατασκευή της περιμετρικής οδού που έχει “απαλλοτριωθεί” από την πράξη εφαρμογής και εκτείνεται από τον πύργο του Χαροκόπου, εφάπτεται του οικισμού από την βορεινή πλευρά και καταλήγει πάλι στην οδό Κοζάνης πίσω από το υφιστάμενο κοιμητήριο. Στο εγκεκριμένο σχέδιο της Γιάννουλης, ο κεντρικός δρόμος προβλέπεται ως γραμμικό πάρκο με διατήρηση της λειτουργίας των υφιστάμενων παράπλευρων οδών. Το έργο αυτό θα αλλάξει άρδην την εικόνα και το επίπεδο του οικισμού.

 

 • Αξιοποίηση του χώρου της παλαιάς εμποροπανήγυρης (περίπου 50 στρέμματα), ο οποίος από το σχέδιο πόλης προβλέπεται ως χώρος πάρκου.
 • Συντήρηση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας.
 • Πλήρης ανακατασκευή γηπέδου.
 • Διαμόρφωση αθλητικών χωρών με γήπεδα μπάσκετ ,τένις και ποδοσφαίρου   δίπλα από το αστεροσκοπείο

 

ΦΑΛΑΝΗ

 • Σύνταξη του σχεδίου πόλεως του οικισμού, με πολεοδόμηση κατά πολεοδομική ενότητα ή γειτονιά, αναγνώριση της υφιστάμενης ρυμοτομίας στο εσωτερικό του οικισμού με διαπλατύνσεις όπου είναι εφικτό και σχεδιασμό νέας σύγχρονης ρυμοτομίας στις επεκτάσεις του οικισμού.
 • Συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.
 • Oδικό δίκτυο , Πράσινο και φωτισμός για την ασφάλεια της περιοχής .

Δημοτική Ενότητα Κοιλάδας

Το πρόγραμμα μας προβλέπει:

 • Υλοποίηση του σχεδιασμού της ΔΕΥΑΛ για την αποχέτευση των οικισμών.
 • Αξιοποίηση ως χώρου αναψυχής του παραποτάμιου αλσυλλίου, που βρίσκεται στην περιοχή του Κουτσόχερου.
 • Κατασκευή αίθουσας εκδηλώσεων και εκθέσεων στον οικισμό της Μάνδρας.
 • Συντήρηση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας σε όλους τους οικισμούς,  ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
 • Υποστήριξη της κτηνοτροφίας στους οικισμούς Αργυρόμυλος, Λουτρό, Κουτσόχερο και Αμυγδαλέα, όπου υπάρχει σημαντική παράδοση και δραστηριότητα.
 • Οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία και φωτισμός για την ασφάλεια της περιοχής.

 

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s