«Δέσμευσή μου να ενώσω την πόλη»

Συνέντευξη της υποψήφιας δημάρχου Λαρισαίων, κ.Ρένας Καραλαριώτου στην έντυπη Larissanet και στο δημοσιογράφο Πάνο Γαρουφαλιά

 

Η Ρένα Καραλαριώτου, ένα μήνα και κάτι πριν από τις κάλπες, μιλά για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει αυτό το κρίσιμο διάστημα, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «ισότιμη μεταχείριση του κέντρου και της περιφέρειας», στην πόλη της Λάρισας.

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά» με την ιδιότητά της ως πολιτικός μηχανικός, αναλύει με παραδείγματα το πρόγραμμα της για την πόλη, δίνοντας έμφαση στις μεγάλες διαφορές φιλοσοφίας και αποτελεσματικότητας που υποστηρίζει ότι έχει με τον κ. Καλογιάννη.

Ζητά τη θετική ψήφο των πολιτών του Δήμου Λάρισας και δεσμεύεται να ενώσει την πόλη, εφόσον εκλεγεί Δήμαρχος, μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες του Μαϊου. Τέλος, αναλύοντας τα πεπραγμένα της σημερινής δημοτικής αρχής κάνει σφοδρή κριτική, χαρακτηρίζοντας τον κ. Καλογιάννη «Δήμαρχο της λακούβας».      

 

«Μπορούμε καλύτερα για την καθημερινότητα του πολίτη»

 

Είμαστε τριάντα ημέρες και κάτι, πριν από τις εκλογές. Αυτό το κρίσιμο διάστημα, πού επικεντρώνετε περισσότερο την τακτική και τη στρατηγική σας;

Η στρατηγική μου είναι ξεκάθαρη και στηρίζεται σε δύο ξεκάθαρες αρχές. Την αλήθεια και την αυτοπεποίθηση. Θέλω να αναδείξω με αληθινά στοιχεία τις μεγάλες αποτυχίες της σημερινής Δημοτικής Αρχής σε μια σειρά απο ζητήματα. Στο κυκλοφοριακό και την απαξίωση του εμπορικού κέντρου της πόλης. Στην αδιαφορία της για τις συνοικίες και τα χωριά. Την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, των πεζοδρομίων και του φωτισμού. Την αδυναμία της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει πέντε χρόνια τώρα, έστω κι ένα μεγάλο έργο στην πόλη. Έργο όπως το Αρχαίο Θέατρο και η ανάδειξη του Πηνειού. Τις μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές του Δήμου στα ΚΑΠΗ, τα Νηπιαγωγεία, στα Σχολεία, στις παιδικές χαρές, στον αθλητισμό, την αδιαφορία για τους πολίτες ΑΜΕΑ. Τις μεγάλες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της κυβέρνησης και του Δημάρχου για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ, την παραχώρηση των στρατοπέδων, το εμπορευματικό κέντρο.

Από την άλλη, θέλω να προβάλλω με αισιοδοξία κι αυτοπεποίθηση, το πλήρες και αναλυτικό σχέδιο μας για μια Πόλη Σύγχρονη, Ανθρώπινη, Ευρωπαϊκή.

Με αίσθημα ευθύνης ζητώ τη θετική ψήφο από τους πολίτες για να κάνουμε τη Λάρισα πόλη που ξεχωρίζει. Πιστεύουμε ότι τώρα που όλη η Ελλάδα αλλάζει μπορούμε να έχουμε ισχυρή πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για να κερδίσει η πόλη μας αυτά που μας στέρησε η σημερινή κυβέρνηση πέντε ολόκληρα χρόνια.   

Από την πλειοψηφούσα παράταξη στο δήμο Λαρισαίων σας κατηγορούν ότι προσπαθείτε να προκαλέσετε ένταση στον προεκλογικό αγώνα ελλείψει προγράμματος. Τι απαντάτε;

Από πότε η αλήθεια προκαλεί ένταση; Υποστήριξα με αδιάσειστα στοιχεία από τη διαύγεια ότι το 2018, μόνον η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου έκανε 1,5 εκατομμύριο ευρώ απευθείας αναθέσεις. Γιατί μιλά ο κ. Καλογιάννης για ένταση; Το 2014 δεν ήταν αυτός που έκανε κριτική στον προηγούμενο Δήμαρχο για απευθείας αναθέσεις 600 χιλιάδες ευρώ και μάλιστα σε τέσσερα χρόνια; Αυτός δεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει ούτε μία απευθείας ανάθεση; Τότε δεν προκαλούσε ένταση; Πόση υποκρισία να αντέξουμε; Γιατί τον ενοχλεί ο δημόσιος έλεγχος για το πού και πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα των Δημοτών; Δεν αποτελεί θεσμική υποχρέωση της αντιπολίτευσης να ελέγχει τη διοίκηση; Από πότε δημιουργεί ένταση η δημοκρατία; Θα συμβούλευα τον απερχόμενο Δήμαρχο να είναι περισσότερο σεμνός και λιγότερο προκλητικός.

Πάμε τώρα για το ποιος έχει πρόγραμμα και ποιος όχι. Κυκλοφοριακό και έργα  στο κέντρο. Εγώ ξέρω ως Πολιτικός Μηχανικός ότι πρώτα δημιουργείς οργανωμένους χώρους στάθμευσης, πρώτα ενισχύεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να υπάρχουν περισσότερα δρομολόγια και φθηνότερο εισιτήριο για τους Δημότες και στη συνέχεια ξεκινάς τις πεζοδρομήσεις και τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Εδώ ο Δήμαρχος τα έκανε όλα ανάποδα, με καταστροφικά αποτελέσματα. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα επιδεινώθηκε, το εμπορικό κέντρο της πόλης απαξιώνεται.  Ασφαλτόστρωση. Ξέρω ως Πολιτικός Μηχανικός ότι ποτέ δεν ξεκινάς έργα ασφαλτόστρωσης όταν σημειώνονται βροχές. Διότι η ασφαλτόστρωση θα αποτύχει και σε λίγο καιρό θα προκύψουν και πάλι λακκούβες και πάλι κακοτεχνίες. Ο απερχόμενος Δήμαρχος κάνει τώρα αυτό που δεν κάνει κανένας σοβαρός Δήμαρχος. Κάνει ασφαλτοστρώσεις ενώ έχουμε βροχές μόνο και μόνο γιατί έχουμε εκλογές. Σκορπά τα χρήματα των Δημοτών στο δρόμο, χωρίς να αλλάζει την πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας. Ο κ. Καλογιάννης είναι ο Δήμαρχος της λακκούβας.                     

«Δεσμεύομαι για ισότιμη μεταχείριση του κέντρου και της περιφέρειας»

Για να κερδίσετε τις εκλογές είναι προφανές ότι θα πρέπει πείσετε προγραμματικά ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Ποια είναι τα σημαντικά σημεία του προγράμματός σας που πιστεύετε ότι θα κερδίσουν τους Λαρισαίους;

Απέδειξα γιατί μπορούμε καλύτερα στα έργα για το κέντρο και τις ασφαλτοστρώσεις. Μπορούμε καλύτερα για την καθημερινότητα του πολίτη, τον φωτισμό, την καθαριότητα, την μετατροπή της πόλης σε Έξυπνη Πόλη, τα μεγάλα έργα που χρειάζεται η Πόλη. Στην καθημερινότητα για παράδειγμα ο κ. Καλογιάννης δηλώνει υπερήφανος γιατί οι Δημότες μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα τους στο Δήμο. Παραλείπει βέβαια να πει ότι τα περισσότερα από αυτά ο Δήμος είτε δεν μπορεί να τα επιλύσει είτε ότι θα χρειασθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να τα επιλύσει.  Και εδώ ο κ. Καλογιάννης βάζει το κάρο μπροστά από τα άλογα. Ένας σοβαρός Δήμος θα έπρεπε πρώτα να συγκροτήσει συνεργεία άμεσης επέμβασης ανά συνοικία για να μπορεί να ικανοποιεί όλα τα αιτήματα και σε εύλογο χρονικό διάστημα και μετά να δημιουργήσει πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων των Δημοτών. Στο φωτισμό ολοένα και περισσότεροι Δήμοι στην Ελλάδα εγκαθιστούν ή έχουν ήδη εγκαταστήσει έξυπνο φωτισμό LED που φέρνει περισσότερο φωτισμό, λιγότερη ενεργειακή κατανάλωση ως και 40%, smart εφαρμογές όπως έξυπνη στάθμευση, ηλεκτρονική μέτρηση του όγκου απορριμμάτων στους κάδους κ.α.. Ο Δήμος μας είναι ακόμα στο σκοτάδι. Για εμάς το έργο αυτό είναι πρώτη προτεραιότητα σε όλη τη Λάρισα.   

 

Κάνετε σκληρή κριτική στην δημοτική αρχή για την κατάσταση που επικρατεί σε περιφερειακές συνοικίες και σε χωριά. Τι προτίθεστε να πράξετε για αυτές τις περιοχές, εφόσον κερδίσετε τις εκλογές;

Δεσμεύομαι για ισότιμη μεταχείριση του κέντρου και της περιφέρειας. Στο πρόγραμμα μας οι Δημότες της περιφέρειας θα δουν συγκεκριμένα έργα για τα οποία δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξη.  Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε τα πάντα στους πάντες. Μπορούμε όμως να θέσουμε προτεραιότητες και να δεσμευτούμε για συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό κάνουμε.

 

Ψηφίσατε το ΣΒΑΚ αλλά από την άλλη διατυπώσατε και αρκετές ενστάσεις αναφορικά με την λειτουργία του. Εφόσον πάρετε τα ηνία του δήμου τί θα πράξετε για αυτό το πρότζεκτ;

Η ψήφιση του ΣΒΑΚ είναι πράξη ευθύνης, απέναντι στην πόλη και τους δημότες. Αποδεικνύει ότι δεν αντιμετωπίζω με μικροπολιτική λογική , τα μεγάλα ζητήματα που μας αφορούν όλους. Όμως η ψήφος αυτή δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Ούτε είναι ψήφος ανοχής στην απραξία, καθώς έχουν περάσει πέντε χρόνια και μόνον ένα μέρος της μελέτης του ΣΒΑΚ έχει ολοκληρωθεί. Η πρώτη φάση της μελέτης προβλέπει περισσότερα από 300 έργα και παρεμβάσεις και ο κ. Καλογιάννης κατάφερε να κάνει μόνο 3!!!. Πέντε χαμένα χρόνια και μόλις τρία έργα, κι αυτά λάθος. Γιατί όπως σας είπα πρώτα κάνεις οργανωμένους χώρους στάθμευσης, πρώτα βελτιώνεις τη αστική συγκοινωνία και μετά κλείνεις τους δρόμους.  Η μελέτη συνεπώς θα υλοποιηθεί με τη σωστή σειρά, με ταχείς ρυθμούς και όχι με τα λάθη και με την βραδύτητα του κ. Καλογιάννη.

 

Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας εφόσον οι Λαρισαίοι σας εκλέξουν δήμαρχο; Ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις που θα κάνετε;

Πρώτα ενώνουμε την Πόλη. Γιατί αυτά που μας χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν. Στη συνέχεια μαζί με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης συν-διαμορφώνουμε το πρόγραμμα τετραετίας και ξεκινάμε. Στόχος είναι να μην χαθεί ούτε μία μέρα. Αρχαίο Θέατρο, Πηνειός, Κυκλοφοριακό και έργα στο Κέντρο και στις συνοικίες, καθημερινότητα δημότη, φωτισμός, οδικό δίκτυο, στήριξη της εργαζόμενης οικογένειας και των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, έξυπνη πόλη, εξωστρέφεια οι άμεσες προτεραιότητες .          

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s