Η πολιτιστική κληρονομιά της Λάρισας δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης

«Οι χώρες που ξεχνούν την ιστορία τους και δεν σέβονται τον πολιτισμό τους, δεν έχουν μέλλον. Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2019, υπάρχουν ακόμη πολιτικοί εκφραστές της λήθης και της επιλεκτικής μνήμης, που υποτάσσουν το εθνικό και τοπικό συμφέρον, στο κομματικό. Μόνον ως ιδεοληπτικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι επιλογές του απερχόμενου Δημάρχου Λάρισας κου Καλογιάννη, ο οποίος σε συνεργασία με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, απαξιώνει Μουσεία της πόλης μας, με τεράστια προσφορά στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας», σημειώνει η κ.Καραλαριώτου.  

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», η υποψήφια Δήμαρχος τονίζει: «Τελευταίο κρούσμα της προχειρότητας αλλά και της έλλειψης σεβασμού,  με την οποία αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά της Λάρισας, είναι ο ουσιαστικός αποκλεισμός τεσσάρων Μουσείων–μεταξύ των οποίων και το Λαογραφικό Μουσείο, που είναι από τα πιο σημαντικά σε όλη την Ελλάδα- από τις κοινές δράσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού. Αποκλείονται, κατά συνέπεια, από την ευκαιρία να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό για τη μοναδικότητά τους.

Το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, κ.Κων.Στρατής ανακοίνωσε από τη Λάρισα, ότι στα σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού για διασύνδεση και ανάπτυξη κοινών δράσεων περιλαμβάνονται μόνον το Διαχρονικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και εξαιρούνται άλλα τέσσερα σημαντικότατα Μουσεία, δείχνει το έλλειμμα πολιτιστικής στρατηγικής τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του Δήμου.
Να θυμίσουμε ότι δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγες εβδομάδες από την έλευση και παρέλευση, από τη Λάρισα, της υπουργού Πολιτισμού, κ.Μυρσίνης Ζορμπά, η οποία εγκαινίασε το Μουσείο Σίτου και Αλεύρων –ένα από τα Μουσεία που μένουν, όμως, εκτός του σχεδιασμού με τις κοινές δράσεις.

Το Λαογραφικό Μουσείο, με πάνω από 25.000 αντικείμενα στις συλλογές του, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο νεότερου ελληνικού πολιτισμού στη χώρα, ενώ το Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και το Μουσείο Κούκλας, με πάνω από 300 κούκλες, είναι μοναδικά στο είδος τους στην Ελλάδα.  

Δεν θα επιτρέψουμε στην απερχόμενη δημοτική αρχή Καλογιάννη και στην απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τεμαχίσουν την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά της Λάρισας και της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσουν ξανά οι δυνάμεις της απραξίας και του μηδενικού έργου. Οι εκφραστές του λαικισμού και του διχασμού των πολιτών.  Η απάντηση από τους πολίτες θα δοθεί στις εκλογικές κάλπες του Μαϊου», καταλήγει η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά».

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s