Δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι και το πώς αντιμετωπίζει τα ζώα

happy_dog_and_human_xw600_xh399Την υλοποίηση ενός πλήρους, ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμου προγράμματος για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων εισηγήθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο Λάρισας η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κα Ρένα Καραλαριώτου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος, ενώ προσδιόρισε τους βασικούς άξονες του προγράμματος:

 • Την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές.
 • Την δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης ιδιοκτητών και δεσποζόμενων ζώων, με στόχο την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης ζώων.
 • Την δημιουργία ειδικής σελίδας στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων, όπου θα υπάρχουν τα αδέσποτα ζώα, για υιοθεσία, με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά (ράτσα, χαρακτήρας, ηλικία κ.α.) και φωτογραφία αυτών.
 • Συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
 • Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και ντόπιων κτηνιάτρων, ιατρείων ( κλινικές μικρών ζώων) μετά από ανοικτή μέσω διαδικτύου πρόσκληση ενδιαφέροντος
 • Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και Φιλοζωικών Σωματείων
 • Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για αδέσποτα & δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς
 • Συνεργασία με όμορους Δήμους

Στη συνέχεια η κα Καραλαριώτου περιέγραψε αναλυτικα τα βήματα για την υλοποίηση του προγράμματος. Η περισυλλογή από συνεργεία με ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους του Δήμου είναι το πρώτο βήμα, ενώ ακολουθούν η Καταγραφή και Σήμανση- Στείρωση – Αποπαρασίτωση – Εμβολιασμός. Τα αδέσποτα ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα καταγράφονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά, με την χρήση microchip. . Μετά την ανάρρωση τους, τα ζώα επανατοποθετούνται ως ο νόμος ορίζει εάν δεν υιοθετηθούν,  ή  μεταφέρονται στο Δημοτικό Καταφύγιο  του Δήμου Λαρισαίων .

Λειτουργία Δημοτικού Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα συντροφιάς

«Για να  εξασφαλιστεί  η ομαλή ροή του  υλοποιούμενου προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα είναι κρίσιμη, η ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου», υποστήριξε η κα Καραλαριώτου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης των εθελοντών, τόσο των  κτηνιάτρων  όσο και των φιλόζωων πολιτών. Η δημιουργία του Καταφυγίου θα μπορούσε να υλοποιηθεί και σε συνεργασία με όμορους Δήμους.

Ταυτόχρονα προτείνεται εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα των αδέσποτων ζώων. Για την καλύτερη προβολή της εκστρατείας αυτής, προτείνεται :

 • έκδοση σχετικών ενημερωτικών εντύπων και αφισών.
 • σύσταση δίκτυο εθελοντών φιλόζωων με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.
 • διενέργεια ενημερωτικών διαλέξεων σε συνεργασία και με την Εκπαίδευση ,  σε μαθητές / τριες σχολείων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας, με κύριο στόχο την καλλιέργεια σωστής ζωοφιλικής συνείδησης

«Εκτιμούμε ότι με την  υλοποίηση του προγράμματος μας μπορούμε να έχουμε μια ριζική αντιμετώπιση του όλου θέματος σεβόμενοι έτσι και τις άλλες μορφές ζωής, όπως είναι οι φίλοι μας τα ζώα αλλά και ταυτόχρονα να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας, μικρούς και μεγάλους, από τις  επιθέσεις αδέσποτων ζώων», κατέληξε η κα Καραλαριώτου.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s