H ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 

Ρένα: «Να βάλουμε τον πήχη ψηλά για τη Λάρισα»
Να αναλάβει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης τις δικές του ιστορικές ευθύνες έναντι της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος της Λάρισας κάλεσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κα Ρένα Καραλαριώτου, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση για το Αρχαίο Θέατρο το βράδυ της Πέμπτης.
«Η ιστορία της πόλης δεν θάβεται. Αναδεικνύεται και λειτουργεί σε στενή σχέση με τις εμπορικές λειτουργίες της πόλης. Θέλει τόλμη όμως. Και θέλει να βάζει κάνεις τον πήχη ψηλά για το μέλλον της Λάρισας», σημείωσε η κα Καραλαριώτου, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα την απουσία συγκεκριμένης πρότασης εκ μέρους της νέας δημοτικής αρχής. «Πέρασαν έξι μήνες από τότε που αναλάβατε την ευθύνη για την πορεία της πόλης και για μια ακόμη φορά, σε μια ακόμη συνεδρίαση, δεν καταθέσατε τη δική σας πρόταση, το δικό σας όραμα για το θέμα που συζητάμε», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Καραλαριώτου, η οποία στη συνέχεια κατέθεσε τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάδειξη και λειτουργία του Αρχαίου θεάτρου.

Ολοκληρωμένη Πρόταση
“Η «Λάρισα- Νέα Αρχή» προτείνει ένα μεγάλο έργο πνοής, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αστικής παρέμβασης και αναβάθμισης για τη Λάρισα του 2020 και των επόμενων χρόνων. Το έργο αφορά την πλήρη αποκάλυψη και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και την Ενοποίηση Αρχαιολογικών και Αστικών Χώρων με πυρήνα το Αρχαίο Θέατρο, την ευρύτερη περιοχή του Λόφου του Φρουρίου, την κεντρική πλατεία, την παραποτάμια ζώνη του Πηνειού. Η πρόταση μας αυτή, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί η Λάρισα σε πόλο υπερτοπικού ενδιαφέροντος και τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο. Να εξελιχθεί σε ένα ανοιχτό μουσείο αρχαιολογικών ευρημάτων και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς το οποίο εξιστορεί τη ζωή της πόλης μέσα στους αιώνες.
cropped-arxaio-theatro2Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αλλαγή της ποιότητας ζωής στη πόλη μας καθώς εντάσσει στρατηγικά και αναπτυξιακά σε ένα συγκεκριμένο ολοκληρωμένο Ενιαίο Πρόγραμμα Δράσης και Έργων όλες τις μεμονωμένες προσπάθειες”, σημείωσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων και συνέχισε:

‘’Ο Δήμος Λαρισαίων , η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει άμεσα , στην κατάρτιση και υποβολή ενός «Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης» (ΣΟΑΠ) , μεσα από το οποίο να προωθηθούν παρεμβάσεις και έργα καθορισμού της φυσιογνωμίας, της ταυτότητας και της προοπτικής της περιοχής αυτής”.
Ο πολεοδομικός, κοινωνικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός για ένα τέτοιο έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, και προβλέπει καινοτόμες και πολυτομεακές στρατηγικές δράσεις και ανάπτυξης, όπως είναι:

 • υλοποίηση έργων υποδομής,
 • κοινωνικές δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας,
 • πρωτοβουλίες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας,
 • παροχή υπηρεσιών

Η πρόταση μας αυτή σκοπεύει και στοχεύει στην:

 1. εξασφάλιση της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της πόλης.
 2. στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας,
 3. στην ανάδειξη ως τουριστικού προορισμού,
 4. στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και το πολλαπλασιασμό των ζωνών πρασίνου και
 5. στη βελτίωση της αισθητικής εικόνας της πόλης.
 6. στη δημιουργία νέων σημαντικών πολιτιστικών θεσμών και δράσεων

Οι χώροι και τα έργα που περιλαμβάνονται στην πρόταση μας είναι:

 • Η αποκάλυψη και ανάδειξη του συνόλου του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης της Λάρισας
 • Η σύνδεση του λόφου του Φρουρίου με την παραποτάμια ζώνη του Πηνείου και το άλσος του Αλκαζάρ
 • Η αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλειμμένων κτισμάτων που βρίσκονται στην περιοχή
 • Ο επανασχεδιασμός των χώρων πράσινου ώστε να αναδεικνύονται τα μνημεία κάνοντας την περιοχή πιο φιλική και ελκυστική για τον επισκέπτη
 • Ο σχεδιασμός νέων πολιτιστικών θεσμών και η ανάδειξη δικτύου πολιτιστικών διαδρομών μεταξύ των σημαντικότερων στοιχείων της περιοχής με σήμανση και επεξηγηματικές πινακίδες που θα προορίζονται για περίπατο
 • Εκπόνηση ειδικού προγράμματος πολιτιστικών δράσεων με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, αρχαιολόγων, καλλιτεχνών, έτσι ώστε οι δράσεις που θα ενταχθούν να σέβονται τη σπουδαιότητα του μνημείου και να αναδεικνύουν την αξία του για την πόλη της Λάρισας. Βασικός στόχος η καθιέρωση ετήσιου Πανελληνίου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου κάθε καλοκαίρι
 • Η αναβάθμιση του κέντρου και ιδίως της κεντρικής πλατείας και η λειτουργική σύνδεσή τους με τους αρχαιολογικούς χώρους

Τοπικό Δημοψήφισμα
«Συνολικά η περιοχή της ενοποίησης θα αποτελέσει ένα ευρύτερο δίκτυο το οποίο θα έχει ως ισχυρά σημεία τους αρχαιολογικούς χώρους αλλά θα περιλαμβάνει επίσης χώρους πρασίνου, κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους, κοινωφελείς εγκαταστάσεις, χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναψυχής. Το δίκτυο αυτό, παράλληλα θα είναι σε στενή σχέση με τις εμπορικές λειτουργίες του κέντρου της πόλης» είπε η κα Καραλαριώτου σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «για να υπερβούμε τις δυσκολίες προτείνουμε :
Α. Διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για να εκφραστεί η κοινωνία της Λάρισας
Β. Αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων του νέου ΕΣΠΑ για τη διασφάλιση σημαντικού μέρους της χρηματοδότησης του έργου.

Συγκεκριμένα άμεσα βήματα
«Ο Δήμος Λαρισαίων να αναλάβει με δικά του έξοδα – σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων – την εκπόνηση συγκεκριμένων   μελετών και την ανάληψη συγκεκριμένων εργασιών ,για να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε χρηματοδότηση :

 1. Μελέτη και κατασκευή του Φωτισμού του χώρου ( 120.000)
 2. Ενοικίαση και διαμόρφωση χώρου ,απέναντι από Αρχαίο Θέατρο , για Καμαρίνια αλλά και χώρους υγιεινής 3)Εικαστική παρέμβαση στην απέναντι οικοδομή από το Αρχαίο Θέατρο
 3. Σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν τα ακίνητα στην Ανατολική και Δυτική πάροδο για να συμφωνηθεί το ύψος , το κόστος των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται . Δήμος και ΔΕΥΑΛ να αναλάβουν το σύνολο ή μέρος του κόστους αυτού , ανάλογα με το ποσό που θα προκύψει .
 4. Μελέτη αποκατάσταση σκηνής και προσκηνίου
 5. Μελέτη αποκατάστασης Επιθεατρου
 6. Μελέτη αποκατάστασης Διαζώματος
 7. Να αποσαφηνιστεί το τι θα γίνει με τα Στρατιωτικά Αρτοποιεία , θέμα ιδιαίτερα σοβαρό γιατί έχει άμεση σχέση και με την ακουστική του θεάτρου .
 8. Επειδή πρέπει να αποφασιστεί τι μορφή πρέπει να έχει το Μνημείο δηλαδή Ελληνιστικής ή Ρωμαϊκής εποχής , να χρηματοδοτηθεί άμεσα Πειραματική μελέτη για το σκοπό αυτό .

«Ως Δημοτικό Συμβούλιο – και φυσικά ιδιαίτερα η Δημοτική Αρχή – θα πρέπει να αναλάβουμε τις δικές μας ιστορικές ευθύνες, για το συγκεκριμένο θέμα. Ευθύνες, που σχετίζονται, με το τι πόλη θα παραδώσουμε στα παιδιά μας» κατέληξε η κα Καραλαριώτου.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s