Μήνυμα για την επέτειο Απελευθέρωσης της Λάρισας

Greek_flag

Μήνυμα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Λαρισαίων, κ. Ρένας Καραλαριώτου, για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας

Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ιστορική εκείνη μέρα της 23ης Οκτωβρίου 1944, της Απελευθέρωσης της Λάρισας από τους κατακτητές. Η ανατίναξη της γέφυρας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμανε ταυτόχρονα και την Απελευθέρωση της πόλης.

Οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα. Η πόλη ηλεκτροφωτίστηκε. Ο λαός της ξεχύθηκε στους δρόμους και στις πλατείες, αγκαλιάζονταν και φιλιόνταν μεταξύ τους πανηγυρίζοντας τις πρώτες ώρες Λευτεριάς. Η κεντρική πλατεία κατακλύστηκε από κόσμο δημιουργώντας μια συγκέντρωση που όμοια της δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Η Λάρισα πέρασε από τη σκλαβιά στην ελευθερία

Η Ιστορία είναι πλέον καταγεγραμμένη και δεν μπορεί κανείς την αλλοιώσει.

Σήμερα η πόλη μας αποδίδει τιμή, ευγνωμοσύνη και σεβασμό σε όλους όσους αγωνίστηκαν εναντίον των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών. Τιμάμε τους επώνυμους και ανώνυμους που δεν υπέκυψαν στις απάνθρωπες δοκιμασίες και αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Ο εορτασμός μιας επετείου, απλά σαν ημερομηνία δεν μας λέει κάτι. Λαός  που δεν γνωρίζει  την ιστορία του δεν έχει μέλλον.

Και αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μας πρέπει – χωρίς αλλοιώσεις – να γίνει κτήμα όλων, ιδίως των νεότερων. Γι αυτό είναι απαραίτητη η συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων της Απελευθέρωσης της πόλης με την Εκπαίδευση , με  την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των νέων.

Η ενεργή συμμετοχή επίσης όλων των πολιτών είναι ζητούμενο.  Η οργανωτική επιτροπή θα πρέπει να δεχθει προτάσεις φορέων για δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού , οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα υποστηριχτούν , με κάθε δυνατό τρόπο .

Και βεβαίως η λειτουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και η αναβάθμιση του όπως : ψηφιοποίηση της συλλογής , συνεργασία με άλλα μουσεία, ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.α

Σήμερα  Εβδομήντα χρόνια  μετά την Απελευθέρωση της  Λάρισας , η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε νέες απειλές.

Σήμερα εχθροί της πατρίδας μας είναι  οι ο λαϊκισμός , οι νοοτροπίες του χθες , οι  ανίκανες πολιτικές τάξεις οι οποίες  σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν , οδήγησαν την πατρίδα μας στην οικονομική χρεοκοπία  και στην κοινωνική κρίση.
Σήμερα είναι ημέρα μνήμης. Τιμούμε και σεβόμαστε όσους αγωνίστηκαν γιατί έδωσαν το αίμα τους για να είναι η πόλη μας , η Λάρισα, ελεύθερη .Και τους υποσχόμαστε ότι θα διατηρήσουμε αυτά για τα οποία εκείνοι αγωνίστηκαν.
Χρόνια πολλά σε όλους.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s