Οι Λαρισαίοι θέλουν δουλειά και αποτελέσματα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Λάρισας και τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η νέα δημοτική αρχή κατέδειξαν οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι με τη μεγάλη συμμετοχή τους στο διάλογο που ξεκίνησε ο συνδυασμός “Λάρισα-Νέα Αρχή”. Tα αποτελέσματα του διαλόγου παρουσίασε η Ρένα Καραλαριώτου σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή 4 Απριλίου. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι,

Divani_04 (2)
Ρένα Καραλαριώτου: η Λάρισα σε κάθε γειτονιά της, σε κάθε περιφερειακό της διαμέρισμα χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Όπως είχαμε ανακοινώσει, ο  Συνδυασμός μας έδωσε το λόγο  στους Λαρισαίους. Είναι η πρώτη φορά που ένας Συνδυασμός  υλοποίησε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Είναι η πρώτη φορά που ένας Συνδυασμός ερωτά τους πολίτες για την πόλη τους και δεν προετοιμάζει μέσα σε κλειστά γραφεία ένα Πρόγραμμα γι’ αυτούς αλλά …χωρίς αυτούς. Και είναι αυτό ένα δείγμα για το πώς θέλουμε να λειτουργήσουμε ως Δημοτική Αρχή : συναινετικά, με σεβασμό στην κοινή γνώμη, με ρεαλισμό, με διάλογο.

Σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου που κράτησε πάνω από ένα μήνα και στον οποίο ανταποκρίθηκε έναςπολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας. Σε σημείο που μας εξέπληξε όλους. Μοιράσαμε το ερωτηματολόγιό μας, πόρτα-πόρτα, σε όλες τις γειτονιές. Το αναρτήσαμε και στο διαδίκτυο. Η ανταπόκριση των Λαρισαίων ήταν  πραγματικά εντυπωσιακή. Όχι μόνο στο να απαντήσουν, αλλά και στο να συζητήσουν με μας, και να πουν την άποψη τους. Συνομιλήσαμε με όλους, τόσο εγώ η ίδια, όσο και οι υποψήφιοί μας. Συνομιλήσαμε παντού: στις λαϊκές, στα μαγαζιά, σε σπίτια, σε χώρους δουλειάς. Τους ακούσαμε όλους με προσοχή. Καταγράψαμε τις σκέψεις, τις ιδέες, και τις προτάσεις τους. Συλλέξαμε τα ερωτηματολόγια: 1240! Και άλλα 780 που συμπληρώθηκαν online. Σύνολο: 2.020!
Οι απαντήσεις, που θα δείτε στους πίνακες, καταγράφουν τις απόψεις  στο σύνολο του Δήμου Λαρισαίων .Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν απλά και συγκεκριμένα:
Πρώτα-πρώτα, ποιο πιστεύουν ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λάρισας. Στη συνέχεια απάντησαν στο πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη συντήρηση των δρόμων και των πεζοδρομίων, από την καθαριότητα της περιοχής τους και την αποκομιδή σκουπιδιών, από την κυκλοφορία και τη στάθμευση, από την κατάσταση του κέντρου και το δίκτυο των πεζόδρομων και από το έργο του δήμου στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.Τέλος, τους ζητήσαμε να βάλουν προτεραιότητες. Να απαντήσουν στο ποιές πιστεύουν ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής που θα προκύψει από τις εκλογές. Οι απαντήσεις, κυρίες και κύριοι, μιλούν από μόνες τους. Σας τις παρουσιάζω λοιπόν:
Τα μεγαλύτερα προβλήματα της Λάρισας συνολικά, τα βλέπετε…

 • Στις πρώτες δύο θέσεις οι λακκούβες, τα πεζοδρόμια (με ιδιαίτερα υψηλά νούμερα) και η καθαριότητα και τα σκουπίδια.
 • Αμέσως μετά τίθεται–με ένταση– το θέμα της διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση του Δήμου.
 • Ακολουθούν τα πάρκινγκ, το κυκλοφοριακό, το οδικό δίκτυο και η έλλειψη πρασίνου. Κι αυτά με υψηλά ποσοστά. Όπως και το θέμα των υψηλών δημοτικών τελών.
 • Τα υπόλοιπα προβλήματα τα βλέπετε. Μνημονεύονται –όχι σε τόση ένταση όση τα πρώτα– αλλά απασχολούν κι αυτά τους πολίτες.

Ένα πρώτο συμπέρασμα:
Είναι φανερό ότι οι πολίτες προτάσσουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους στο δημόσιο χώρο και σκιαγραφούν μια εικόνα πόλης σε υποβάθμιση, ακαταστασία και αταξία. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Λαρισαίων, όπως έχει λειτουργήσει ως σήμερα, δεν πέτυχε να τοποθετηθεί  ως «καθημερινός συνεργάτης» και αρωγός του πολίτη στα καθημερινά του προβλήματα. Στοιχεία όπως οι κακοί δρόμοι και τα σπασμένα πεζοδρόμια, η έλλειψη καθαριότητας, οι δυσκολίες στην κυκλοφορία και τη στάθμευση, το λιγοστό  πράσινο και άλλα δημιουργούν την αίσθηση της εγκατάλειψης. Με δυο λόγια, οι πολίτες βλέπουν ότι η Λάρισα τα τελευταία χρόνια λειτούργησε στην ουσία χωρίς σχέδιο , χωρίς   συγκεκριμένη λογική χωρίς σαφή αναπτυξιακή φιλοσοφία. Έτσι, τα προβλήματά της πολλαπλασιάστηκαν.  Πάμε τώρα στο βαθμό ικανοποίησης.

 • Όπως βλέπετε το 92,9% των απαντήσεων δηλώνει μικρή ή μηδενική ικανοποίηση από τη συντήρηση των δρόμων και των πεζοδρομίων.
 • Στο θέμα ης καθαριότητας και της αποκομιδής των σκουπιδιών υπάρχει μικρότερη δυσαρέσκεια. Το 56,3% δηλώνει μικρή ή μηδενική ικανοποίηση ενώ το 43,4% δηλώνει ικανοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει έργο αλλά ότι υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει.
 • Η κυκλοφορία και η στάθμευση στην πόλη είναι βασανιστικό πρόβλημα για τους Λαρισαίους. Γι αυτό και το 91,5% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο.
 • Στην κατάσταση που επικρατεί στο εμπορικό κέντρο της πόλης και στο δίκτυο των πεζόδρομων τα πράγματα είναι ελάχιστα καλύτερα. Τρεις στους δέκα συμπολίτες (31,4%) δηλώνουν ικανοποιημένοι και 68,2% σχεδόν επτά στους δέκα λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι.
 • Τέλος, στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης μόνο δύο στους δέκα Λαρισαίους δηλώνουν ικανοποιημένοι ενώ λίγο ή καθόλου οι οκτώ στους δέκα.

Ας δούμε τώρα τις προτεραιότητες, ποιές δηλαδή θέλουν να είναι οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής:
Πρώτη προτεραιότητα των Λαρισαίων είναι να λυθεί το θέμα με τις λακκούβες στους δρόμους, τα σπασμένα πεζοδρόμια.
Δεύτερη –σημαντική– προτεραιότητα, η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του δήμου.
Τρίτη προτεραιότητα, η καθαριότητα!
Ακολουθεί μια ομάδα προτεραιοτήτων που περιλαμβάνει τα Έργα υποδομής, το Κυκλοφοριακό, το  Οδικό Δίκτυο, τους δρόμους και τα Πάρκινγκ. Όλα όπως βλέπετε σχετίζονται με την κίνηση στην πόλη.
Δεν παρέλειψα τα υψηλά δημοτικά τέλη. Είναι –πιστεύω– λογική προτεραιότητα των δημοτών μιας πόλης που πλήττονται από την οικονομική κρίση, ιδίως στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Στη συνέχεια έρχονται τα αιτήματα για περισσότερο πράσινο, οι ποδηλατόδρομοι και οι πολιτιστικές δράσεις. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η Συντήρηση των σχολείων, οι Χώροι άθλησης, οι Συγκοινωνίες, η Πυκνή Δόμηση και η Αποχέτευση είναι και αυτές προτεραιότητες, με μικρότερη ένταση από ότι οι προηγούμενες, αλλά δεν παύουν να απασχολούν μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας.

Κυρίες και κύριοι,
Ο συνδυασμός της σημαντικότητας των προβλημάτων –και της έντασης με την οποία τίθενται– με το βαθμό ικανοποίησης των πολιτών στους διάφορους τομείς και τις προτεραιότητες που μόλις είδαμε, οδηγούν αβίαστα –κατά τη γνώμη μας– στα εξής πέντε συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι οι Λαρισαίες και Λαρισαίοι, πέρα από τα προβλήματα που τους έχει δημιουργήσει η κρίση, αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινότητας που τους ταλαιπωρούν και τους κουράζουν.  Βασικές και αυτονόητες υποχρεώσεις του δήμου, όπως η καθαριότητα, τα σκουπίδια, οι χώροι πρασίνου, η κυκλοφορία στην πόλη, οι λακκούβες, τα πεζοδρόμια, το πράσινο, οι αναπλάσεις, η στάθμευση, οι κοινωνικές υποδομές, η διαφάνεια και πολλά άλλα, δεν  έχουν επιτευχθεί. Τουλάχιστον σε  βαθμό που να ικανοποιούν τους Λαρισαίους.

Δεύτερον, οι Λαρισαίες και Λαρισαίοι δεν πείθονται πλέον από υποσχέσεις, από επικοινωνιακά τρυκ και κινήσεις ή έργα εντυπωσιασμού. Δεν είναι ευχαριστημένοι και θέλουν λύσεις. Θέλουν να δουν ότι τα προβλήματα –που πάντα θα προκύπτουν– αντιμετωπίζονται από το Δήμο έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Τρίτον, κατέστησα σαφές –και θα το ξαναπώ– ότι εμείς δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός. Ούτε των προηγουμένων δημάρχων, ούτε του απερχομένου δημάρχου, ούτε των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι πρόσφεραν ότι καλύτερο μπορούσαν. Όμως, όπως είδατε, οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους. Παρά το έργο και τις προσπάθειες τα προβλήματα δεν νικιούνται εύκολα. Είναι εδώ και ταλαιπωρούν καθημερινά τους συμπολίτες μας. Λίγο να τα αφήσεις, λίγο να χαλαρώσεις αναζωπυρώνονται.Είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, έδωσε ό,τι είχε να δώσει. Δοκιμάστηκε, τα αποτελέσματα είναι αυτά που είναι, η πόλη όμως χρειάζεται μια νέα ορμή, χρειάζεται ανθρώπους που έχουν την όρεξη να αναμετρηθούν με το καθημερινό πρόβλημα.

Τέταρτον, οι Λαρισαίες και Λαρισαίοι θέλουν μια νέα αρχή. Θέλουν μια νέα δύναμη στο Δήμο που θα παλέψει για να λύσει τα προβλήματα, να διευκολύνει τη ζωή τους και να θέσει την πόλη σε μια νέα τροχιά. Δεν ψηφίζουν για Πρωθυπουργό, για Δήμαρχο ψηφίζουν! Δεν περιμένουν από το Δήμαρχο ούτε να καταργήσει το μνημόνιο, ούτε να διώξει την τρόικα! Περιμένουν ο Δήμαρχος να ξυπνάει και να κοιμάται με τα προβλήματα τους και πως θα τα λύσει. Δεν θέλουν ούτε πειραματισμούς, ούτε υψηλή πολιτική, ούτε χειραψίες και χαμόγελα. Μόνο δουλειά και αποτελέσματα. Αυτά θέλουν!

Πέμπτον, κι αυτό είναι το μήνυμα για μένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου: η Λάρισα σε κάθε γειτονιά της, σε κάθε περιφερειακό της διαμέρισμα χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις. Χρειάζεται δράσεις με σχέδιο και πρόγραμμα, που θα οδηγούν σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Ξεκινάμε έχοντας πλήρη επίγνωση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, οι προτεραιότητες δεδομένες και είναι καθήκον μας να τα λύσουμε, χωρίς χρονοτριβή.

Κυρίες και κύριοι,
Συναντηθήκαμε με  επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς και συλλόγους της πόλης μας και καταγράψαμε τις προτάσεις τους. Μιλήσαμε με τους πολίτες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο αναλυτικό πρόγραμμα για να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούνται. Το πρόγραμμα μας –που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες– είναι αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου. Είναι μια σύγχρονη πρόταση για το μέλλον της Λάρισας, που στηρίχθηκε στη συμμετοχή και στη γνώση ανθρώπων της επιστήμης, των επιχειρήσεων και της αγοράς, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών.

 • Σχεδιάζουμε μια πόλη όμορφη, λειτουργική και νοικοκυρεμένη, με οργανωμένη πολεοδομική ανάπτυξη, με βατούς δρόμους και πεζοδρόμια, με στοχευμένες αναπλάσεις,  με ευταξία στους δημόσιους χώρους, με ποδηλατοδρόμους, που θα δίνει πραγματική ποιότητα ζωής στους δημότες της.
 • Σχεδιάζουμε ένα δήμο διαφανή, νοικοκυρεμένο και οικονομικά αυτοδύναμο, που θα αξιοποιεί  όλες τις ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά προγράμματα
 • Σχεδιάζουμε μια πόλη καθαρή, με νέο σύστημα καθαριότητας, με περισσότερη ανακύκλωση, με καθαρότερο περιβάλλον, με περισσότερο αστικό και περιαστικό πράσινο.
 • Σχεδιάζουμε μια πόλη αλληλεγγύης, με νέες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες πρόνοιας, που θα αντιμετωπίζει τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και θα υπηρετεί τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη
 • Σχεδιάζουμε μια πόλη στήριξης της επιχειρηματικότητας, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αναπτυξιακές προκλήσεις, στην καινοτομία, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια και θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης
 • Σχεδιάζουμε μια πόλη πολιτισμού, που θα αναδεικνύει την πολιτιστική και τουριστική της ταυτότητα και θα είναι προορισμός και σημείο αναφοράς για όλους

Αυτά και πολλά άλλα θα δείτε αναλυτικά στο πρόγραμμα μας, το οποίο όπως προείπα, θα παρουσιάσουμε σύντομα. Η Λάρισα χρειάζεται μια νέα αρχή! Και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε γι’ αυτό.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ: http://wp.me/s4cdDJ-apotel

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s