Οι γυναίκες είναι έμπνευση για αλλαγή!

blossomXL

“Έμπνευση για αλλαγή” είναι η συμβολικό μήνυμα με την οποία φέτος τα Ηνωμένα Έθνη εορτάζουν την Ημέρα της Γυναίκας. Για να μας θυμίζει, όχι μόνο ότι οι γυναίκες αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την ισότητα ευκαιριών και δικαιωμάτων, αλλά και για να προσδιορίσει μια νέα κατεύθυνση και  προοπτική για τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο.

Η ημέρα της γυναίκας, εκτός από την ευκαιρία στοχασμού για τη διαχρονική προσφορά της γυναίκας στην κοινωνία μας, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για αλλαγή, για μια νέα αρχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική  ζωή του τόπου μας.

Είναι αλήθεια ότι εμείς, οι νεότερες γυναίκες, έχουμε την τύχη, στους περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας, να ξεκινάμε από καλύτερη αφετηρία σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου. Βλέπουμε τα κορίτσια να μεγαλώνουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία από αυτή που είχαν οι γυναίκες στο παρελθόν. Βλέπουμε τις γυναίκες να διεκδικούν και να κερδίζουν σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν γυναίκες αρχηγοί κρατών, όπως η καγκελάριος της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης η Άντζελα Μέρκελ, γυναίκες με ισχυρή θέση στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ και η Χίλαρι Κλίντον. Επτά γυναίκες συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στη γειτονική Ιταλία. Μπορούμε άλλωστε γύρω μας, στην πόλη μας, να δούμε στην καθημερινότητά μας γυναίκες να ξεχωρίζουν. Γυναίκες που στηρίζουν την κάθε οικογένεια, γυναίκες της επιστήμης, των γραμμάτων, του πολιτισμού, γυναίκες επιχειρηματίες αλλά και γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Μένει, όμως, ακόμα και πολύς δρόμος να διανύσουμε. Και στη χώρα μας αλλά ιδιαίτερα και στην πόλη μας, όπου συχνά τα στερεότυπα κυριαρχούν.

Ασφαλώς, η ισότητα και τα δικαιώματα δεν είναι δεδομένα για όλες τις γυναίκες ακόμα και σήμερα. Υπάρχουν γυναίκες που χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα και προσοχή από την κοινωνία και την Πολιτεία.  Γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με το φόβο και την προκατάληψη σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας τους. Γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακόμα και τη βία. Η πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αναφέρει ότι 1 στις 3 γυναίκες, έχει υπάρξει θύμα λεκτικής, ψυχολογικής ή και σωματικής  βίας. Η μεγάλη διάσταση του προβλήματος αποδεικνύει ότι η βία κατά των γυναικών δεν αφορά έναν περιορισμένο αριθμό γυναικών, αλλά επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια η ελληνίδα γυναίκα είναι στο επίκεντρο της κρίσης. Τη συναντάμε καθημερινά στην πόλη μας και στη γειτονιά μας. Τη γυναίκα που βιώνει στην καθημερινότητά της την αγωνία για το μέλλον, τη στέρηση, την έλλειψη ευκαιριών, την ανεργία ακόμη και την εργασιακή εκμετάλλευση. Συναντάμε τη νέα γυναίκα που αδυνατεί να ονειρευτεί, είτε μια επαγγελματική σταδιοδρομία, είτε μια οικογένεια λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Όμως, οι γυναίκες είναι δυνατές. Αντιπαρέρχονται τις δυσκολίες  με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια. Εργάζονται, εκσυγχρονίζονται, δίνουν μάχες, στηρίζουν οικογένειες, μεγαλώνουν παιδιά, αλλάζουν αντιλήψεις και προχωρούν μπροστά. Αποδεικνύουν έτσι ότι υπάρχει πραγματική ποιότητα, ψυχική αντοχή και δύναμη που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Οι γυναίκες, λοιπόν, μπορούν να μπουν μπροστά στη νέα αρχή που χρειαζόμαστε. Να νοικοκυρέψουν, να οργανώσουν, να δώσουν λύσεις χάρη στο πρακτική τους ματιά. Να δώσουν ένα άλλο, διαφορετικό, νέο αέρα στα πράγματα. Να προσφέρουν με το διαφορετικό τρόπο σκέψης τους. Να είναι πραγματική έμπνευση για αλλαγή.

Σήμερα, δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε συζητήσεις για τη βελτίωση της θέσης κάθε γυναίκας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να κάνουμε πράξη την ενεργότερη συμμετοχή της στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης.  Η επένδυση στις γυναίκες, πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμάμε καθημερινά το ρόλο τους αλλά και να ωφεληθούν όλοι. Δεν πρόκειται για απλή προτεραιότητα αλλά για επένδυση στο αύριο.

Η γυναίκα με τα χαρακτηριστικά της και τη δύναμη που διαθέτει επιβάλλεται να έχει ηγετικό ρόλο στη νέα αρχή που χρειαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα. Και στη χώρα μας και στην πόλη μας. Έχει έρθει η ώρα οι ημέρες μνήμης –όπως αυτή– να μετατραπούν σε ημέρες δράσης. Έχει έρθει η ώρα να επενδύσουμε στις γυναίκες.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s