Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Όλοι ενώπιον των ευθυνών μας!

Οι ευρωεκλογές επί δεκαετίες, αντιμετωπίζονταν από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο, ως μια πιο επίσημη δημοσκόπηση. Αποτελούσαν ευκαιρία καταγραφής δυνάμεων και πεδίο “λαϊκής εκτόνωσης” και “αποστολής μηνυμάτων”. Σήμερα μια τέτοια αντιμετώπιση, δεν είναι πολυτέλεια ή αφέλεια είναι αυτοκτονία.
Τώρα πια είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαική Ένωση επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας και έχουν ευθεία σύνδεση με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες αλλά και την κρίση που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και να μην αμφιβάλλει κανείς ότι η πολυσυζητημένη έξοδος από τη δική μας ύφεση περνάει επίσης από την Ευρώπη.
EPΗ ελληνική οικονομία εξαρτάται από την ευρωπαϊκή. Κομβικοί τομείς, όπως η γεωργία, οι υποδομές, η ενέργεια και οι εξαγωγές είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Ακόμη και η εξωτερική μας πολιτική (Κυπριακό, Σκοπιανό, ΑΟΖ ) επίσης συνδέεται στενά. Εκατοντάδες αποφάσεις της καθημερινότητας όλων μας, σχετίζονται με τα όσα αποφασίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι επιλογές που θα κάνει ο καθένας μας θα είναι καθοριστικές για να φτάσουμε στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που επιζητούμε. Μια Ευρώπη δημοκρατική, ανταγωνιστική, κοινωνική. Κι αυτό ασφαλώς προϋποθέτει πίστη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.
Υπάρχει ασφαλώς πάντα το ερώτημα: μπορούν όσοι εκπρόσωπουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παίξουν ρόλο στην πορεία της Ευρώπης, να διαμορφώσουν πολιτικές, προστατεύοντας παράλληλα και τα ελληνικά συμφέροντα; Ναι! Μπορούν, είναι η απάντηση!
Οι ευρωβουλευτές που θα επιλεγούν, αναλαμβάνουν να δώσουν μάχες, πολυμέτωπες και κρίσιμες. Με προτεραιότητα την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών, τις οικονομικές και κοινωνικές τους ανάγκες και με διπλό ρόλο. Αφενός να αγωνιστούν για τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών αλλά και της Ευρώπης συνολικά. Κι αφετέρου να επικοινωνούν αποτελεσματικά στο εσωτερικό, τις εξελίξεις, τις αλλαγές, τις τάσεις και τις αποφάσεις.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι ευρωβουλευτές θα επιλεγούν από τους πολίτες απευθείας. Η απευθείας επιλογή μας δίνει την ευκαιρία να παρέμβουμε και να συμμετέχουμε ακόμα πιο ενεργά. Μας φέρνει όμως και μπροστά στις ευθύνες μας.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εμείς οι ίδιοι θα καθορίσουμε το μέλλον μας με τις αποφάσεις που θα πάρουμε και με τις επιλογές των προσώπων που θα κάνουμε. Τόσο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όσο και στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Ο τρόπος που πολιτευόμαστε αλλάζει οριστικά. Η εποχή του παραγοντισμού, της μικροπολιτικής, της πελατειακής διαπραγμάτευσης και ελπίζω του λαικισμού ανήκουν ήδη στο παρελθόν.
Οι ευρωβουλευτές και ακόμη περισσότερο οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να έχουν όραμα, στρατηγική και προτάσεις. Να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και ταυτόχρονα να πιάνουν το σφυγμό των πολιτών. Αυτό κάνει το ρόλο και την σημασία της συμμετοχής των πολιτών ακόμα μεγαλύτερη.
Οι λίγοι μήνες που απέμειναν μέχρι τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών, είναι σημαντικό να αποτελέσουν πεδίο παραγωγικού προεκλογικού διαλόγου. Η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται στην κρισιμότερη ίσως καμπή της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις, δυνάμεις αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού μοντέλου, δυνάμεις εχθρικές στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο συμβάνε και με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία, όντας δίπλα στην καθημερινότητα του πολίτη, καλείται να είναι περισσότερο από ποτέ αποτελεσματική και διαφανής.
Τα πρόσωπα που θα επιλέξουμε να δώσουν τις λύσεις και στις δύο περιπτώσεις θα αναλάβουν μεγάλο βάρος. Και οι πολίτες από τη μεριά τους αναλαμβάνουν πιο επιτακτικά από κάθε άλλη φορά το βάρος της ευθύνης των επιλογών τους. Οι επικείμενες εκλογές, αν προκαλέσουν μια παραγωγική και γόνιμη προεκλογική ατζέντα, δίνουν τη χρυσή ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού και να εξοβελιστούν από την πολιτική ζωή όσοι αναπαράγουν τον κομματισμό, οι «σωτήρες», οι λαικιστές και όσοι πολιτευονται με θεατρινισμούς, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και ρεαλιστικά σχέδια.
Τα ισχυρά κράτη και σήμερα καθοδηγούνται από πολιτικούς σε όλα τα επίπεδα, με όραμα. Έχουν οράματα που δεν αρκούνται σε συναισθηματικές διατυπώσεις αλλά στηρίζονται σε στρατηγικό σχεδιασμό και μεταφράζονται σε συγκεκριμένες πολιτικές.
Το στοίχημα τους μήνες που μεσολαβούν μέχρι τις διπλές αυτές εκλογές είναι να υπάρξουν έμπρακτες απαντήσεις, προτάσεις και συναινέσεις που θα οδηγούν σε αναπτυξιακές πολιτικές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μόνο έτσι θα αποτραπεί η επικράτηση δυνάμεων που στηρίζονται στη μιζέρια και υποστηρίζουν την εθνική απομόνωση, που διαιωνίζουν τη μετριότητα και την αναποτελεσματικότητα.
Για τις επιλογές που θα κάνουμε, είμαστε υπεύθυνοι όλοι. Ο καθένας από εμάς πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει. Το μέλλον μας είναι δική μας υπόθεση! Είμαστε όλοι ενώπιον των ευθυνών μας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s