6η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας (24-27/2): Ένα Σημαντικό Επιστημονικό Γεγονός

6th FTOPROSTASIA

Ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός, που αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πάνω από 700 συνέδρων από όλη την Ελλάδα,  η «6η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας», θα διεξαχθεί από 24 έως 27 Φεβρουαρίου  στο Δημοτικό Ωδείο, έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και τη συμμετοχή των Επιστημονικών Εταιρειών Φυτοπροστασίας και όλων των φορέων και Ιδρυμάτων που σχετίζονται με τη Φυτοπροστασία.

Η Συνάντηση, που έχει  θέμα: «Ώρα Ευθύνης και Δράσης στη Φυτοπροστασία», αποτελεί τη μοναδική εκδήλωση του είδους που γίνεται σε συνεργασία με όλες τις επιστημονικές εταιρίες που σχετίζονται με τη φυτοπροστασία και από την οποία προκύπτουν πρακτικά κι εφαρμόσιμα αποτελέσματα.

Η διοργάνωση, κατά την οποία θα παρουσιαστούν 50 περίπου εισηγήσεις, αποσκοπεί στην ανάδειξη και επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων της φυτοπροστασίας, τα οποία σχετίζονται με τους εχθρούς των φυτών (έντομα, ακάρεα, μύκητες, βακτήρια, ιοί, ζιζάνια), τα γεωργικά φάρμακα, την ποιότητα και την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και με τη νομοθεσία για τους χρήστες, διανομείς και συμβούλους των γεωργικών φαρμάκων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, παρουσία του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δ. Σταυρίδη, του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρ. Ελλάδος κ. Ι. Γεωργιάδη, του προέδρου του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ. Κ. Γιαννακού και του κ. Χρ. Παναγούλη, μέλους του Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας και γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Γεωπονικών Συλλόγων (Π.Ο.Σ.Γ.).

Κατά την ομιλία του ο κ. Αγοραστός επεσήμανε: «Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο για τη φυτική προστασία γίνεται στην πόλη της Λάρισας. Ειδικοί του χώρου, επιστήμονες, καθώς και όλοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, έρχονται εδώ προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που προκύπτουν αλλά και τις εφικτές λύσεις. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, είμαστε μαζί με τους φορείς, αλληλέγγυοι, για να βρεθούν οι λύσεις διότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής αποτελεί την κινητήριο δύναμη της οικονομίας μας. Μαζί με την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, προχωράμε στο να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις, οι οποίες είναι πλέον εντονότερες, περισσότερες, διαφορετικότερες. Πιστεύουμε ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει το βήμα για να ακουστούν επιστημονικές απόψεις, που θα έχουν όμως ταυτόχρονα πρακτική εφαρμογή για τους αγρότες μας».

Από την πλευρά της η κ. Καραλαριώτου τόνισε: «Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου η 6η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας.  700 και πλέον σύνεδροι  θα έρθουν στην Λάρισα για να παρακολουθήσουν τις εργασίες. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να αναδείξουμε θέματα και προβλήματα φυτοπροστασίας, ασφάλειας προϊόντων και σωστής διαχείρισης φυτοφαρμάκων. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ενημερωθούν οι αγρότες μας, οι γεωπόνοι αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται με την αγροτική παραγωγή γα τις τελευταίες εξελίξεις και κάθε τι καινούριο στον χώρο. Για τη Λάρισα, αυτή η διοργάνωση θα έχει διπλό όφελος: θα καταστήσει την πόλη μας επίκεντρο των επιστημονικών εξελίξεων στον χώρο της φυτοπροστασίας, ενώ ταυτόχρονα πάρα πολλοί σύνεδροι που θα βρεθούν εδώ από όλα τα μέρη της Ελλάδας, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Λάρισα και να προσφέρουν στην τοπική οικονομία».

Ο κ. Σταυρίδης ανέφερε: «Πρόθεσή μας είναι να συνδυασθεί η επιστήμη με την εφαρμογή στην πράξη δίνοντας λύσεις επί της ουσίας, με πρακτικό αντίκρισμα, με την προσδοκία να διεξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τους παραγωγούς, τους εμπλεκόμενους με τη φυτοπροστασία, τους καταναλωτές αγροτικών προϊόντων και γενικότερα για την Ελληνική Γεωργία. Έγινε προσπάθεια, στις εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν από ειδικούς επιστήμονες της Φυτοπροστασίας, να καλυφθούν όλα τα θέματα της σύγχρονης Φυτοπροστασίας, όπως Φυτοπροστασία στα βιομηχανικά φυτά, στα ψυχανθή, στα χειμερινά σιτηρά, ρύζι και αραβόσιτο, στα λαχανοκομικά φυτά και στην πατάτα, σε αμπέλι και ελιά, σε δενδρώδεις καλλιέργειες, στη Βιολογική Γεωργία, Φυτοϋγειονομικός Έλεγχος και Πολλαπλασιαστικό υλικό, Γεωργικά φάρμακα και Ασφάλεια γεωργικών προϊόντων και οργανισμών μη στόχων.  Στο πλαίσιο επίσης των εργασιών θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Προκλήσεις, ευκαιρίες και προβληματισμοί από την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα γεωργικά φάρμακα και τη βιολογική αντιμετώπιση. Συστήματα κατάρτισης – ενημέρωσης αγροτών και αγροτικού πληθυσμού», εναρμονισμένη στον τίτλο του Συνεδρίου που είναι «Ώρα Ευθύνης και Δράσης στη Φυτοπροστασία» στην κυριολεξία για τον τόπο μας».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Πραγματοποιείται στην πόλη της Λάρισας η 6η Συνάντηση Φυτοπροστασίας, ένα συνέδριο στο οποίο συζητούνται κάθε φορά προβλήματα, αλλά και διατυπώνονται θεωρίες  για να δοθούν λύσεις στην πράξη, στην εμπορία των γεωργικών εφοδίων, αλλά και στον έλεγχο και την αξιοποίηση των γεωργικών προϊόντων που παράγονται, ώστε αυτά να καταστούν ανταγωνιστικότερα. Από το ΓΕΩΤΕΕ θεωρούμε ότι θα έχουμε μεγάλη επιτυχία, καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν συνάδελφοί μας από όλη την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο».

Ο κ. Γιαννακός τόνισε: «Είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνάντηση  θα πετύχει έτσι ώστε να περάσουμε στους αγρότες τα καινούρια δεδομένα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη φυτοπροστασία».

Η συνάντηση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μία πληθώρα επιστημονικών κι επαγγελματικών φορέων, όπως είναι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας –  Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας, η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδας, η Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία, η Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδας, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Γ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.) και το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς και με εκπαιδευτικά κι ερευνητικά ιδρύματα που σχετίζονται με την Φυτοπροστασία, όπως είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το «Μπενάκειο» Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

 

Πρόθεση των διοργανωτών είναι οι εισηγήσεις να συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη και, επιπρόσθετα, παρέχουν λύσεις με πρακτική προέκταση για τους παραγωγούς, τους εμπλεκόμενους με τη φυτοπροστασία, τους καταναλωτές αγροτικών προϊόντων και γενικότερα για την Ελληνική Γεωργία.

Την οργανωτική ευθύνη της Συνάντησης έχει το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Η συνάντηση καλύπτει όλα τα θέματα της σύγχρονης Φυτοπροστασίας, τα οποία θα παρουσιαστούν από ειδικούς επιστήμονες της Φυτοπροστασίας σε συνεδρίες με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

• Γεωργικά φάρμακα (νομοθεσία για χρήστες, διανομείς και συμβούλους)

• Φυτοϋγειονομικός έλεγχος

• Πολλαπλασιαστικό υλικό

• Φυτοπροστασία στα βιομηχανικά φυτά

• Φυτοπροστασία στα χειμερινά σιτηρά, στο ρύζι και στον αραβόσιτο

• Φυτοπροστασία στα ψυχανθή

• Φυτοπροστασία στα λαχανοκομικά

• Φυτοπροστασία σε δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλι

• Ανθεκτικότητα εντόμων, μυκήτων και ζιζανίων

• Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση-Φυτοπροστασία στη Βιολογική Γεωργία

• Ασφάλεια γεωργικών προϊόντων

• Νέα γεωργικά φάρμακα

Έναρξη εργασιών Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου  και ώρα 9:00 π.μ..

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s